sanovnik.bg»Статии»Сънища»Китайска медицина за добър сън

Китайска медицина за добър сън

Акупунктура

В традиционната китайска медицина безсънието се смята не за отделен проблем, а за проява на симптом на някакъв вид заболяване.

Според китайската медицина безсънието се проявява при нарушаване на хармонията между ин и ян, което предизвиква проблеми и безпокойство на жизнения дух, известен като шен. Затова в традиционната китайска медицина безсънието се лекува с успокояване на шен.

Според китайската медицина един от проблемите, които предизвикват безсъние, се нарича синдром на повдигането на огъня на черния дроб нагоре.

Безсъние

Причините за развитие на този синдром са продължителните отрицателни емоции, особено проявата на гняв и злоба, както и прекомерна употреба на алкохол и мазна и пикантна храна.

Този тип безсъние се характеризира с кошмари и често събуждане през нощта. Това се получава от така наречения застой на черния дроб, което води до безсъние, главоболие и световъртеж.

Този тип безсъние се лекува с акупунктура, като се използва методът Gan shu, който успокоява, и с Xin jian, който премахва гнева и огъня. Методът Zu qiao yin се прави с тристенна игла. Методът Shen men спомага за бързото заспиване.

Препоръчва се и аурикулотерапия – убождане с микроигли, което се осъществява в ушната мида, където има много нервни окончания, свързани с различни органи.

Добър Сън

Човек може да страда от безсъние, предизвикано от пустотата на ин. Причини за него могат да са прекомерна сексуална активност или многобройни аборти при жените. Това състояние се характеризира с постоянно безсъние и чувство за безпокойство. През нощта се наблюдава прекомерно изпотяване.

За премахването на този тип безсъние китайската медицина препоръчва акупунктура с метода на влияние върху точката wu shu, която влияе върху така нареченият огън в главата. Препоръчва се също така и аурикулотерапия.

Според китайската медицина безсънието може да е предизвикано от преяждане, както и от продължителни безплодни размисли. Този тип безсъние се характеризира с чувство за тежест в гърдите при лягане и неспокоен сън.

Този тип безсъние се лекува с успокояване на стомаха, като се използват акупунктура и аурикулотерапия. При акупунктурата се препоръчва третиране на точките Pi shu и Zu san li, които укрепват далака. Препоръчва се и нагряване на точката Shen shu.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мария :)
Мария :)
24.04.2015 22:36
А има ли значение на кое ухо ще се пресират тези точки, на ляво или дясно?!! И може да направите като порталчета към линкове с информация, за да се прочете какви са тези методи всеки по отделно.
0
0