sanovnik.bg»Статии»Сънища»Смях по време на сън?

Смях по време на сън?

Смях при сън

Смехът е една от най-странните прояви на човешкото поведение, която няма обяснение. Понякога хората се смеят дори по време на сън и това още повече озадачава специалистите в тази област. Дори за психоаналитиците това е неразрешима загадка.

Реакциите на тялото се контролират от мозъка, затова той създава странни образи по време на съня, с които предизвиква различни реакции като смях или сълзи.

Много хора се смеят по време на сън и близките им се учудват, защото те не просто се усмихват, а се смеят със силен щастлив смях, все едно присъстват на нещо много смешно.

Смях

Смехът е необходим на тялото за отпускане на мускулите и за получаване на удоволствие – по време на смях тялото изработва ендорфинихормони на удоволствието.

Докато човек се смее в съня си, хормоните на удоволствието се изработват от организма много по-бързо, отколкото при консумацията на продукти, които предизвикват отделяне на ендорфини.

Когато човек се смее на сън, това осигурява на тялото необходимата му доза ендорфини. Според някои специалисти това е начин на сутринта човек да се събуди щастлив и да не мисли постоянно за проблемите, които се струпват върху главата му.

Смях по време на сън

С помощта на ендорфините организмът обновява системите си, ендорфините действат подмладяващо и оздравяващо на целия организъм.

Смехът отключва сложни биохимични процеси, които поддържат тялото в баланс и за да се поддържа този баланс, човек трябва да се смее 15 пъти на денонощие.

Затова подсъзнанието създава в съня образи, които карат хората да се смеят и по този начин да компенсират липсата на достатъчно количество ендорфини.

Много често се получава така, че когато човек се смее по време на сън, изобщо не сънува нищо смешно – просто организмът му има нужда от чисто физиологическа релаксация. След смях по време на сън човек продължава да спи като бебе.

Ако в съня ви се случва наистина нещо смешно, това е като истински сеанс при психотерапевт – психиката се обновява, събуждате се изпълнени с енергия и оптимизъм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Sisi Vasileva Nikolova
Sisi Vasileva Nikolova
16.03.2014 13:06
секи ден се смея на един и същти сън
0
6
атина
атина
02.05.2014 13:53
Почти всеки коментар в нета е написан неграмотно...
10
1