sanovnik.bg»Статии»Сънища»Бълнуване - защо се случва?

Бълнуване - защо се случва?

Бълнуване

Бълнуването е често срещано явление. Всеки един от нас познава поне един човек, който бълнува или самият той го прави. Проявява се при всякакви хора, от различни възрасти, полове и професии. Статистически е установено, че по-голямата част от бълнуващите са деца и мъже.

Когато говори на сън, човек не осъзнава какво точно казва, не помни съдържанието на приказките си. Този говор често е нечленоразделен, под формата на мънкане и издаване на различни звуци.

При някои обаче, говоренето на сън е под формата на монолог или дори сложен диалог с един или повече събеседника. Има случаи дори на хора, споделили свои най-съкровени тайни по време на бълнуване, които в реална обстановка никога не биха изказали.

Спане

Но кое ни кара да го правим? Ето кои са най-честите причинители на това странно явление.

Депресивни състояния

Когато човек е в депресия, той е с ниско самочувствие, няма апетит, губи интересите си. Наблюдава се и влошаване на съня, поради който сънуващият губи РЕМ фазата (последният, най-дълбок стадий на съня). Страдащите от тези състояния се будят често и трудно заспиват, изтощени са и често говорят на сън. При такова състояние е добре да се потърси помощта на психиатър или психолог.

Стрес

Проблеми със съня

Стресът е виновник за много от нарушенията на човешката психика в наши дни. Проблемите със съня и говоренето на сън не остават по-назад. В РЕМ фазата всичко случило се през деня ни, се филтрира и минава пред очите ни. Колкото повече стрес има през деня ни, толкова по-голяма е вероятността да имаме така наречените живи сънища, характеризиращи се с говорене на сън. Състоянието би отминало, ако страдащият си даде почивка и избягва стресовите ситуации в ежедневието си.

Разстройства на съня

Всичките кошмари, нарушения на фазите на съня, отсъстваща РЕМ фаза, нощни страхове, влошено мозъчно кръвоснабдяване и др. причиняват това разстройство. Те могат да ви застигнат по всяко време, а най-вече ако са наследствени.

Безсъние

Безсъние

Тази разновидност на разстройствата на съня, може да се случи на всеки. Когато сме пренатоварвани и нарушаваме нормалният си ритъм, то ни застига безсънието. Решението е добра почивка и отспиване.

Заболявания

При децата например, при висока температура, се наблюдава бълнуване. Тези състояния изменят цялостното функциониране на мозъка.

Епилепсия

Епилепсията се изразява в огромен брой видове припадъци. Някои от тях включват и говорене на сън или в състояние на загуба на съзнание. Лечението се търси при невролог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
05.03.2019 23:58
И аз също сънувам. Ана Томова. И кучето и шеф Петров
0
0
nikol
nikol
31.03.2013 14:00
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
0
5