Малкото сън и преумората водят до диабет

Недоспиване

Изморителната работа с дълги или извънредни часове и без почивка през работната седмица увеличава значително риска от диабет от 2-ри тип, твърдят нюйоркски учени.

Хората, които спят по-малко от шест часа на денонощие, са по-склонни да развият състояние, предшестващо появата на коварната захарна болест, която вече придобива размерите на световна епидемия. То е известно като намален глюкозен толеранс (НГТ).

Според учените и тяхното шестгодишното изследване се затвърждава отдавна известният в медицината факт - че недоспиването има дълбоко отражение върху здравословното състояние на човека.

Диабет тип 2 възниква, когато тялото произвежда инсулин, но не използва ефективно хормона, за да редуцира нивата на глюкоза в кръвта. Един от трамплините към това заболяване е НГТ, т.е. когато нивата на кръвната захар са високи, но все още не достатъчно, за да бъде поставена окончателна диагноза диабет.

Диабет

Екипът учени от Университета в Бъфало, Ню Йорк изследвали група доброволци в продължение на шест години. Те установили, че участниците, които се преуморявали и спели не повече от шест часа на нощ през работната седмица, са 4.65 пъти по-предразположени към НТГ в сравнение с тези, които имали по-лек режим и са спали между шест и осем часа. Роля в тази връзка играят хормоните и състоянието на нервната система.

Според скорошно изследване редовната сиеста също може да увеличи риска от диабет тип 2 - вероятно поради факта, че следобедният сън компенсира недостатъчния нощен, което променя всекидневния ритъм на организма.

Друга причина би могла да бъде фактът, че липсата на добра нощна почивка води до натрупването на килограми, което е един от факторите за развиване на болестта, обясняват учените.

Има доказателства, че недостатъчният сън буквално оплесква хормоните на апетита, така че ядем повече и вредни храни, от които тялото ни няма нужда. Умората пък води до глад за захарни, калорични храни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати