Има ли дни, в които сънищата не се сбъдват
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Има ли дни, в които сънищата не се сбъдват

Има ли дни, в които сънищата не се сбъдват

Сънища

Мари Франц - ученичка на Карл Юнг, веднъж казва: Сънят винаги е неповторим, винаги идва в най-подходящия момент. Той е послание от силите на инстинкта, силите на колективното несъзнавано, послание, което пристига в определена нощ, създадена единствено за сънуващия.

Юнг е вярвал, че през отворената порта на несъзнаваното и нашите сънища човек може да получи подсказване и помощ, които не може да придобие от друг източник, външен и несвързан с неговата сакрална същност и индивидуалност. Най-добрите предводители към решаването на проблемите, които имаме, оставаме самите ние, които ги познаваме не само съзнателно с критична разумност, но и на едно по-фино ниво, където те се анализират, обработват, съхраняват и търсят външното проявление на съня, за да се върнем към тях в будно съзнание и да ги превъзмогнем.

Много въпроси винаги е събуждал спорът дали определени дати и дни от седмицата имат влияние върху посланията на сънуване и дали сънят ще се сбъдне през тях. Нощта на събота и нощта на неделя се смятат за особени, а сънищата тогава са сочени за безсмислени или такива, които трябва да се игнорират, защото не се сбъдват.

Предания за това, според някои, извират от фолклорно-битовите и културни предразсъдъци. Събота и неделя са били дни, в които се е ограничавала работата в целия дом. Стопаните и домочадието са стояли по-често в близост до къщи и са вършели само най-неотложна работа около грижите за животните или приготвяне на собствената си храна.

Неделя е традиционно религиозно възприеман ден. В миналото той е бил посрещан с едно по-голямо очакване и страхопочитаемо чувство. Хората праволинейно са спазвали формалния обществено-битово-религиозен ред, който са изпълвали и със силна вътрешна вяра и покорство: къпели се, обличали си по-нови дрехи, посещавали са Божия храм, държали се по-вглъбено и са изпълнявали заветите на църквата строго.

Вкоренило се усещането, че сънят - необясним, плашещ, неконтролируем, се явява противовес на реалната, установена и явно дефинирана чрез писанията, Библията и свещениците духовност на църквата. Сънищата винаги остават непредвидими като реална последица-дали и до колко се сбъдват, докато църковно-духовният живот е бил по-осезаем със своята позната и спокойна рутина.

За хората било по-лесно да заключат, че сънищата в навечерието на силно свързвани с вярата им дни (неделя или събота - денят на мъртвите, и празници - особено Коледните и Великденските) се обезсилват и че ще се предпазят от лошите послания в тях.

Съществуват безбройно много знаци, които могат да се откроят дори от един не богат на вътрешни събития сън. Има теория за разгадаване на тяхното значение, която се базира не само върху тълкуването на определени символи - архитипи чрез колективното несъзнавано, но и чрез индивидуалната ни личностна специфика.

Неособено издържано като вярване е да се смята, че определен ден има сам по себе си силата да спре извиращата информация от сънищата ни, да я трансформира като смисъл или да я прави по-малко истинна. Не може и посланията, които получаваме в сън на едно по-висше ниво в Божественото нефизическо пространство, да се окажат несбъдваеми заради час и минута на сънуване.

символика на съня

Феноменът на проявление на сънищата е дълбоко личен процес и винаги е свързан с нашето съзнание за това какво сме преживели - сънища за миналото; какво преживяваме сега-сънища, които ни подсказват, че разумът ни е силно възбуден от мимолетни случки и състояния; и рядко - сънища за бъдещето, които може и да се окажат наистина свързани с точно предсказание за предстоящо събитие.

Денят може да повлияе само по отношение на онова, което влагаме като архитип-идея в него. Ако нощта, в която сънуваме нещо силно вълнуващо, предшества съботен, неделен или празничен ден, то би трябвало да се замислим с какво свързваме този ден и празник. Сам по себе си денят не може да предвещае дали някое послание, отправено за бъдещето ще се случи или не. Ако беше така, то щяхме да сънуваме и може би определен тип сънища, които, контролирани от тези дни, имат някаква обща характерна черта и повтаряемост на поява.

За да разгадаем съня си и дали той е истински значим или не, трябва да следим внимателно е ли е свързан с нещо банално, например: не сме се завили достатъчно добре и сънуваме, че силен и студен вятър ни брули насреща.

Сънищата не се опират на някакъв външен фактор, а винаги отговорът за тях се крие в нас самите, в душите ни - храмът на Бога. Там е и отговорът дали ще се сбъднат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати