sanovnik.bg»Статии»Сънища»Жените сънуват повече кошмари от мъжете

Жените сънуват повече кошмари от мъжете

Жените сънуват повече кошмари от мъжете

Жените сънуват повече кошмари от мъжете, защото им е по-трудно да изключат емоциите си в края на деня, показват изследванията.

Жените пренасят тревогите си в своите сънища и продължават да изпитват емоции, докато спят, установили учените. Те изследвали 193 доброволци, мъже и жени, в Университета Уест ъф Ингланд в Бристол. Когато били помолени да запишат последния си сън, 19% от мъжете съобщили, че са сънували кошмари спрямо 34% при жените. Техните емоции били записани в дневници.

Дженифър Паркър, преподавател по психология от университета, провел изследването, съобщи, че за първи път са проучени различията между кошмарите на мъжете и на жените. „Нашите резултати показват, че броят на кошмарите, които сънуват мъжете и жените е различен, жените сънуват повече кошмари и те са по-силно емоционално натоварени", обяснява тя.

"Смятам, че тези резултати показват, че жените по-често от мъжете пренасят тревогите си в сънищата си, на тях им е по-трудно да ги изключат“, допълва Паркър. Според нея женските кошмари могат да бъдат разделени в три категории – преследване или заплаха за живота им, загуба на скъп човек и объркани сънища.

"Интересното е, поглеждайки към съдържанието на кошмарите им, че мъжете и жените изпитват едни и същи неща, но жените ги преживяват много повече“. Друго проучване стигнало до извода, че в сънищата на жените се появяват повече членове на семейството им, в тях има повече негативни емоции и по-малко агресия, отколкото в сънищата на мъжете.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лина
Лина
27.07.2012 18:03
Потвърждавам!
0
0