Кой е сценаристът на сънищата

Сънища

Живелият през втората половина на II в. В царство Лидия, което обхващало западната половина на Мала Азия, Артемидор Далдиански пръв събрал и систематизирал тълкуването на сънищата. В своя съновник "Онейрокритика" той изложил теорията си за значението на сънищата. Артемидор не търсел източника на сънищата, а анализирал сбъдването им - на тази основа извел значението на символите. Класифицирал нощните видения и ги разделил на две категории: обикновени и предсказателни. Първите разказвали и пресъздавали преживявания от настоящето и действието им завършвало със събуждането, а вторите разкривали бъдещи събития.

Според Артемидор предсказателните сънища се разделяли на пет вида:

1. Лични, в които човек вижда себе си и които се изпълняват за самия него;

2. Чужди, в които спящият вижда друг човек, за когото съответно важи предсказанието;

3. Общи- спящият се вижда заедно с други хора, те се отнасят за участниците в съня;

4. Обществени - със социално значение;

5. Космически - засягат теми, които са непостижими за обикновения човешки разум.

Според тълкуването на Артемидор приятният сюжет на съня не давал гаранция за приятни събития, а и отрицателните емоции на сън можели да предсказват благоприятни събития. Така че при тълкуването на виденията основна роля играело значението на символите, а не силата на изпитваните чувства.

Артемидор вярвал, че всяко тълкуване трябва да бъде индивидуално, да се отчитат и дребните детайли. Не се наемал да тълкува части от сън, ако човекът не си спомня цялото видение. Ето два примера от съновника „Онейрокритика":

- полетът насън е благоприятен за сънуващия, колкото по-нависоко се издига, толкова по-добре;

Източник на сънищата

- явяването на дете в съня, особено ако е новородено, е лош знак, предвещава тревоги, мъка, проблеми, ако детето е от мъжки пол - ситуацията ще

има благоприятен изход, ако е от женски - отрицателен.

След съновника на Артемидор се появили много други, като с напредването на науката към тълкуването се прилагал научен подход. В средата на XX в. американският психолог Келвин Хол издигнал хипотезата, че душевните конфликти на човека са главният сценарист на неговите сънища. След анализ на 10 000 сънища Хол установил, че важни, с международно значение събития - хвърлянето на атомната бомба над Хирошима, световни спортни състезания, президентски избори, почти не намират отражение в сънищата на хората.

От статистиката на Хол става ясно, че 64 процента от изследваните сънища са свързани с негативни преживявания, страхове, предчувствия, 18 процента - с приятни усещания, останалите са неутрални.

Повечето сънища продължават от 5 до 20 минути.

Цветните сънища са преобладаващи.

Дори да не ги запомня, на практика сюжети, чиито образи са основани на информация, получена чрез допир, мирис и звук. В Древния Рим съществувала традиция сънищата на видните граждани да бъдат обсъждани в сената.

Значението на всеки сън може да бъде разделено на няколко нива. Например човек сънува, че се опитва да потуши пожар. Обясненията според нивата са:

Първо ниво /най-високо/ - сънуващият спи в твърде топло помещение.

Второ ниво /по-ниско/ - преди да заспи сънуващият е говорел или е видял предаване по телевизията за пожар.

Трето ниво /още по-ниско/ - сънуващият изпитва подсъзнателен страх, че страда от някаква инфекция /насън това често се асоциира с пожар, огън/.

Четвърто ниво /най-ниско/ - човекът изпитва тревога, свързана с предстоящи дълбоки промени, чийто изход е непредсказуем.

На колкото по-ниско ниво може да бъде изтълкуван сънят, толкова по-дълбоко е включено подсъзнанието, което избира съответните символи, за да предупреди съзнанието за предстоящи събития.

Подсъзнанието има информация за физическото и психическото състояние на индивида и според тях търси начин да създаде прогноза за развитието на бъдеща ситуация, да подскаже най-благоприятния изход.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 1
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
02.11.2012 21:19
Много ми хареса статията и съм напълно съгласна за сънищата и тяхното значение.
0
0