Св. Марина ни съветва в сънищата

Св. Марина ни съветва в сънищата

Света Великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец от Антиохия – град, основан от Александър Македонски. Тя е живяла през III век, като останала малка без майка, а баща й я възпитал в идолопоклонничество.

Независимо от това Марина приема християнството още на 12 годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство кръщение, тя останала непокръстена.

Нейното съкровено желание обаче било да получи Свето Кръщение, защото в един момент от живота ѝ Господ Бог ѝ помогнал да узнае истината за християнството и я призовал да го приеме като своя религия.

За зла беда, тъкмо навлязла в 16-тата си година, тя среща управителя на източните римски провинции Олибрий. Той бил поразен от хубостта ѝ и веднага я поискал за жена.

Девойката не скрива от него, че е християнка и заявява, че нейният единствен жених е Христос. Разгневен от дързостта ѝ, Олибрий не само я издава на баща ѝ, който станал и нейният пръв съдник и гонител, но я подлага и на жестоки изтезания.

Веднага я задържали и започнали да я измъчват, приковавали я към дърво, опалвали раните и с огън. Но тя не преставала да се моли на Бог да я дари със Свето кръщение.

Затова накрая я вързали с вериги и я захвърлили в грамадна каца с вода. Младото момиче приело това изтезание като вид кръщение с вода и започнало да се моли на Господ да ѝ развърже веригите.

Едва свършила молитвата и чудото станало – оковите се разкъсали, неизвестна светлина огряла Марина, а тя започнала да пее хвалебствена религиозна песен.

За своето странно христово кръщение девойката получила смъртна присъда – била посечана с меч. Народните вярвания казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 8
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
mimi.leo
mimi.leo
07.06.2013 03:17
невероятно е !!
2
1
вили
вили
28.04.2015 19:57
да и на мен ми харесва
2
1