Човек издържа 18 дни без сън

Човек издържа 18 дни без сън

Безсъние

Човешкият сън е странно и загадъчно състояние, за което науката не знае почти нищо. Защо виждаме хора и места, които никога не сме виждали? Защо сънуваме събития, чиито участници не сме били?

Тези въпроси все още нямат отговор. Най-дългият период на бодърстване, регистриран досега, е 18 дни, 21 часа и 40 минути. Той е бил регистриран по време на най-дълго седене в люлеещ се стол.

Победителят спечелил доста пари, но получил трайно увреждане на зрението, загуба на цели участъци от паметта, поява на халюцинации и проблеми с говора.

Не е възможно да се определи дали един човек спи, без да е направено медицинско изследване. Много често хората заспиват за няколко секунди с отворени очи, ако са твърде изтощени.

Ако когато си легнете вечер, заспивате за по-малко от пет минути, организмът ви има крещяща нужда от сън. Идеалното време, за което човек заспива, е от десет до петнадесет минути.

Това означава, че сте достатъчно уморени, за да спите добре през нощта, а през деня да не чувствате сънливост. Раждането на дете е равно на седемстотин и петдесет часа изгубени за съня у родителите в първата година от раждането му.

Бързият сън преминава на импулси по време на цялата нощ, като общо трае около два часа, и започва от деветдесетата минута, след като заспите. Човек сънува във всяка фаза на съня, но не всички сънища може да запомни.

Лош сън

В бавната фаза на съня сънищата приличат по-скоро на размисли, а сънищата в бързата фаза са бързи инелогични. Никой не знае дали животните сънуват, но и те имат две фази на сън.

Слоновете спят изправени по време на бавната фаза и лягат на земята по време на бързата фаза на съня. Бързият сън е сериозен помощник за развитието на мозъка.

Няма обяснение фактът, че ако по време на сън задната част на коляното на човек бъде осветена от петно ярка светлина, ритъмът на съня и биологическият часовник на човека излиза от строя.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
иле-ели
иле-ели
16.04.2014 14:08
животните със сигурност сънуват... моето кученце бълнува на сън затова знам... както си спи и започваше да скимти или ръмжи, някой път се стряскаше. иначе е супер куче, най-хубавият ми домашен любимец
9
0
beastmaster
beastmaster
30.11.2013 11:17
Ами като толкова искат да знаят истината да направят както с опитните мишки но с човек, то и без това някой беше казал че лишаването от сън не било изтезаване... Изроди!
5
2
Асд
Асд
16.09.2011 01:17
6 дни и си умрял, пълни глупости се пишат по интернета.
4
2
иле-ели
иле-ели
16.04.2014 14:04
не е вярно, че за 6 дни и си умрял....
4
2