Вредата от сънищата

Вредни сънища

Между другото, ако по-рано се смяташе, че ние решаваме вътрешните си проблеми насън и някак си разтоварваме психиката си, то сега учените говорят за вредата от сънищата. Според новата теория е по-добре въобще да няма сънища.

Специалистите от Университетската клиника на Цюрих стигнали до такъв извод след като тяхна пациентка станала 73-годишна жена.

Тя била хоспитализирана след инсулт, който разрушил кръвоснабдяването на тилната част на големия мозък. По начало последствията от удара не били необичайни — пациентката получила известно увреждане на зрението и чувствала слабост в едната половина на тялото си.

Но след няколко дни жената престанала да сънува. По думите на учените, преди това тя сънувала по 3-4 пъти седмично. Но след удара тя не била сънувала нито веднъж в продължение на цяла една година.

Изследването показало, че някои хора могат да си живеят преспокойно и без да сънуват. С други думи, сънищата нямат никаква полезна или реална функция. Това било открито след анализ на резултатите от контрола на излъчваните от мозъка на пациентката по време на сън електромагнитни вълни – алфа, делта, тета.

Изследователите регистрирали всяка нощ, в продължение на малко повече от шест седмици, тези вълни с помощта на енцефалограма. Пациентката не съобщавала за никакви сънища, дори когато я будели по време на така наречения бърз сън. Явно тилната част на големия мозък, която при пациентката била повредена, играе роля за появата на сънищата. Но в управлението на бързия сън участват и мозъчният ствол и средният мозък.

Сомнамбулизъм

Тоест, изяснило се, че жената не вижда сънища нито по време на бързия, нито по време на бавния сън. Но, за удивление на учените, пациентката спи абсолютно нормално.

До извода за безполезността на сънищата стигнал и британският професор Джим Хорн, който от много години изучава съня в университета Лафбъро. По негово мнение, сънищата са кинофилми за нашето съзнание. Те развличат нашия мозък докато спим, но нищо друго.

Хорн казва, че обикновено не сънуват хора, които вземат антидепресанти, но тези хора не се побъркват, те а абсолютно нормални и нямат проблеми с паметта.

Фактически съновиденията могат даже да навредят на човека, предупреждава британският професор. Например хората в депресия обикновено сънуват кошмарни сънища, които могат само да влошат състоянието на страдащия на другия ден.

Затова може би е по-добре човек да не вижда сънища въобще. Известни са немалко случаи с пациенти, които повече от година не са сънували и психическото им здраве с е подобрява...

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Вълчица
Вълчица
27.10.2012 09:04
Живеем като скотове- без работа, без пари, а сега искат да ни лишат и от сънища...
0
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
26.10.2012 23:42
Сънищата са предвестник на бъдещето!
0
0
edno momi4e...
edno momi4e...
06.06.2012 06:50
Аз си харесвам сънищата, изобщо не желая да спя без да съм сънувала нещо! Това е нелепо, какъв е смисъла да се разучава- да сънуваш ли, или да не сънуваш, това е въпросът!?
0
0