Според италиански учените сънищата са вредни

Според италиански учените сънищата са вредни

В Бостън завърши конференция посветена на изследване на сънищата. На нея учените направиха удивително откритие, според което хората сънуват сънища с ограничен брой сюжети.

Учените смятат, че техните данни потвърждават теорията на финландският психолог Анти Ревонсуо, според който кошмарните сънища са репетиции за екстремални ситуации. Според мнението на психолога след като опознае опасността на сън, човек по-лесно се справя с нея в реалния живот. Именно за това са служили сънищата в древни времена, когато основната опасност за човека са били дивите животни, смята Ревонсуо.

Според тази теория при хората с REM-разстройство системата за симулация на опасност е хипертрофирана до такава степен, че те от време на време пренасят виртуалната война от сънищата си в реалността.

Учените установили, че минимум пет процента от населението на нашата планета страдат от нощни кошмари. Като правило сънищата, които те карат да трепериш, се сънуват през втората половина на нощта. Те заставят човека да се събуди и оставят в него неприятно чувство.

Освен стресът и преживяванията през деня, причина за нощните кошмари може да бъде алкохолът, четене на книги с напрегнати сюжети или гледане на филми на ужасите, особено преди сън.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати