sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Правила за пълноценен и качествен сън

Правила за пълноценен и качествен сън

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Сънища

Ако се придържате към някои елементарни правила, ще спите много по-качествено, което ще се отрази върху доброто ви настроение през следващия ден и върху работоспособността ви.

Ставайте по едно и също време от леглото дори през почивните дни, за да имате добър и качествен сън. Така или иначе не можете да си наваксате спането, което сте изгубили през седмицата.

Въргалянето в леглото пък само ще ви направи по-вяли. Лягайте в леглото само когато наистина усетите, че вече ви се спи. Ако въпреки това не заспите в продължение на двадесет минути, излезте от спалнята.

Избягвайте да заспивате в друго помещение освен в спалнята. Връщайте се в леглото си едва след като сънят вече почти напълно ви е преборил. Ако обаче пак не можете да заспите, станете и изпийте чаша топло мляко.

Използвайте спалнята си само за три функции – за сън, за секс и ако се наложи – при болест. Това не е място за хранене, нито пък за гледане на телевизия.

Пълноценен сън

Избягвайте съня през деня. А ако се налага да го правите, спете не повече от един час. Взимайте всяка вечер топла вана преди да си легнете – това ще ви подготви за сън.

Ако искате да правите физически упражнения, трябва да сте ги приключили шест часа преди лягане. Спазвайте редовен режим на деня си. Хранете се по едно и също време – така ще накарате тялото ви да заспива по едно и също време.

Избягвайте обилното хранене преди лягане. Избягвайте консумацията на кофеин шест часа преди лягане. Ако усетите, че ви се спи, не консумирайте алкохол.

Дори малка доза алкохол може да ви разсъни, особено в съчетание с умората ви. Избягвайте пушенето преди лягане, а също така и през нощта.

Отнасяйте се консервативно към приспивателните. Повечето доктори избягват да предписват приспивателни за период по-дълъг от три седмици. Но ако пиете приспивателно, не консумирайте алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Фани
Фани
22.03.2013 00:16
Съветите са много точни . Много е важно създаването на навици по отношение на хранене и заспиване в определено време.И един допълнителен съвет от мен : ако не ви се спи четете скучна книга докато падне върху очите ви. Ще ви приспи бързо,бързо.
1
0
Morena
Morena
16.03.2013 23:31
Аз заспивам като слушам релакс мюзик, за 20-25 мин съм заспала, иначе без нея се въртя в леглото до 1-2 ч . след полунощ.
0
0
халина
халина
23.04.2011 11:04
Взимам хапчета за кръвното и за сърцето и пак не спим.
0
0