sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Ритуали за по-добър сън

Ритуали за по-добър сън

Нина НордНина Норд
Джедай
788549
Ритуали за по-добър сън

Индийското орехче е едно от най-добрите средства за успокояване на ума. Тази обикновена готварска подправка намалява токсините в дебелото черво и нервната система и спомага за добрия сън.

Има два варианта на ритуал с индийско орехче и за употребата му – вътрешен и външен. Можете да си направите топло подправено мляко с индийско орехче. Добавете до 1/8 чаена лъжичка индийско орехче в чаша топло мляко, което само по себе си съдържа предизвикваща сънливост аминокиселина, наречена триптофан.

Индийско орехче ритуали

Външното му приложение се изразява в направата на маска за лице с индийско орехче. Смесете равни части чисто растително масло и стрито на прах индийско орехче и нанесете получената смес около очите и върху челото си преди лягане.

Масажът на стъпалата и скалпа е ключът към пълно отпускане на тялото. Всички меридиани и малки енергийни канали тръгват от главата и завършват в ходилата. Освен това множество нервни окончания, рецептори и точки на натиск са концентрирани в главата и в стъпалата.

За да изпълните ритуала за по-добър сън, докато седите на стол или на легло, втрийте в ръцете си масло от сусам, индийски нард или брахми с приятна за вас температура. Правете леки кръгови движения по скалпа си в продължение на около две минути, редувайки дланите си с върховете на пръстите си. След това насочете вниманието си към стъпалата.

Нанесете още масло върху ръцете си и с леки, кръгови движения разтрийте дясното си стъпало отгоре от глезена към пръстите, след това от глезена към петата и накрая долната част на ходилата.

Натиснете с палец в основата на пищяла от горната част на стъпалото. Нежно и бавно придвижете палеца към палеца на крака. Върнете се към основата на пищяла и повторете движението към втория пръст на крака, а след това и към останалите пръсти.

Поставете десния си глезен върху лявото коляно, а дясната си ръка - върху горната страна на десния крак и вплетете пръстите на ръката между тези на крака. С помощта на ръката стъпалото описва кръгови движения навън и навътре.

Разплетете пръсти и използвайки десния си палец, упражнете натиск по продължение на вътрешната част на ходилото от палеца към петата. Придвижете палеца по продължение на външната част на стъпалото от основата на кутрето към петата.

За по-добър сън

Свийте пръстите си в юмрук и масажирайте ходилото си, описвайки малки кръгове. Бавно издърпайте всеки пръст, все едно се опитвате да изпукате ставата.

Повторете всичко това върху лявото стъпало. Когато приключите с масажа на двете стъпала, накиснете ги за пет минути в кофа с топла подсолена вода, за да извлечете натрупаните в тях напрежение и токсини.

Обуйте си памучни чорапи, поставете хавлия върху възглавницата си и заспивайте. На сутринта отделете повече време за своя душ, тъй като отмиването на маслото от косата ви ще отнеме няколко измивания с шампоан.

Отделете време за йога. Редовните и балансирани занимания с йога помагат за подобряването на циркулацията на лимфата и кръвта, тонизират отделителните канали, успокояват ендокринната и нервната системи, помагайки на тялото и ума да се справят със събитията през деня. Без значение кога практикувате йога, тя подготвя за добър сън през нощта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest