sanovnik.bg»Статии»Сънища»Какво е хубавото на кошмарите?

Какво е хубавото на кошмарите?

кошмари

Оказва се, че няма нищо по-хубаво от това да сънуваме кошмари. Парадоксалният извод е направен вследствие на научните открития около значенията и функциите на „лошите“ сънища.

Според изследвания в областта на психологията и физиологията кошмарите през нощта са едни от начините, по които човек преработва негативните емоции, натрупани през деня.

Проучванията доказват още, че няма нищо ненормално в кошмарите. Напротив, те представляват своеобразен филтър, който предпазва човешката психика и мозък от претоварване.

Кошмар

Ето защо кошмарите, освен необходими, са и изключително полезни за нашето съществуване. Кошмарите посочват проблемите, които съзнанието ни трябва да преодолее.

Те изкарват на повърхността нашите страхове, а след като ги осъзнаем и назовем, става по-лесно да се преборим с тях.

Психолозите съветват, ако все пак имате натрапчиви повтарящи се кошмари, които ви потискат и пречат на емоционалното ви състояние, да използвате трик, чрез които може да намерите решение.

Лоши сънища

Той се състои в следното упражнение – когато сте в будно състояние или когато се приготвяте за сън първо измислете решение и щастлив край на лошия сън, който ви преследва.

Напомняйте си често желаната развръзка. Мислено репетирайте краят. Разгадайте значението на кошмара и променете неговото значение.

Причини за неспокойните среднощни изживявания се крият и в чисто физиологичните фактори и състояния на тялото преди или по време на сън. Преяждането непосредтствено преди лягане например повишава метаболизма и мозъчната активност.

Също така избягвайте силно подправената и мазни храни преди заспиване. Това може да доведе до напрежение и съответно – лоши сънища. Зле влияещи са и още алкохолът и някои медикаменти.

Друг интересен факт е, че в буквален превод английската дума за кошмар означава „таласъм, легнал върху гърдите“. Днес учените обясняват и доказват това определение с проучвания, според които, ако човек спи по гръб или има нещо тежко върху гърдите си (домашен любимец например) то тогава кошмарите са неизбежни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 9
4 6
3 6
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
аз
аз
28.06.2015 22:40
така кошмарите които аз сънуввам са малко но ето някои от тях
1-малки плюшени мечета с злокобни натпиши на коремчетата им ме преследат докато за мало да падна ва 1 яма ама баща ми ме предопреди и..... така
2- (мн често го съннувам но наскоро не съм) има една яма подобна на канюн и аз вървя към нея и тъкмо като ще падам аз се събуждам с подскокобърната срещу стената
и това са основно може ли някой да ми каже какво означава 1-то
благодаря предварително:)
1
0
дгр
дгр
28.06.2015 22:40
яко ама незнам хаха
1
0
нз
нз
24.11.2013 20:46
Аз съм съгласна с Ваня, защото аз повтарям няколко неща постоянно.Например пътувам за Пловдив ЯВНО В СЪНЯ СИ на друггия ден пак пътувам до Пловдив и например съм казала на една приятелка която пътува с мен в автобуса,,Брей колко е бавен този автобус'' надругия ден пак и' го казвам.ОХХХ!Това продължава доста дълго време.Ами цунамитата дето сънувам или пък когато потъвам на 12метра под морето абе странни неща.....
2
0
Боби
Боби
11.07.2013 14:13
До всички читатели на тази статия :
- с думата "кошмар" др. Самюел Джонсън е дал определение за сънна парализа ;
- хората вярвали, че сънна парализа се причинява от демони и инкуб, за които се е смятало, че са сядали върху гърдите на спящия. На староанглийски името на тези същества са били "маре" , оттук идва частта "маре" в английската дума за кошмар ( няма нищо общо с кобили, както е написано в един от коментарите 2011 )
В Уикипедия има също толкова интересна статия, но с повече обяснения !
2
0
nikolai
nikolai
26.06.2013 15:04
Вече за 3 ден сънувам ангели и дяволи какво означава това ?
2
0
алекс
алекс
20.06.2013 10:05
аз понеже много си падам по чудовища много обичам да санувам кошмари ама от месеци несъм санувал щото свикнах да спа по корем с глава на запад
1
0
алекс
алекс
07.11.2014 20:58
аз понеже много си падам по чудовища много обичам да санувам кошмари несъм санувал щото свикнах да спа по корем с глава на запад
1
0
Anonymous
Anonymous
15.02.2013 17:20
Аз също най-много сънувам кошмари с падане какво означава това?
1
0
Цветко
Цветко
29.06.2012 13:59
Аз сънувам най често кошмари с "падане" от парапети,сгради,стълби и прочие.Какво да правя?
4
0
Валя
Валя
16.01.2014 20:24
Това означава че има нещо в живота ти което трябва да го хванеш в контрол или ще стане лошо.
3
0
Борислав
Борислав
06.03.2012 16:10
Това "Друг интересен факт е, че в буквален превод английската дума за кошмар означава „таласъм, легнал върху гърдите“." не е вярно , Но като цяло статията е хубава .
1
0