sanovnik.bg»Статии»Сънища»Интернет-програма подобрява съня

Интернет-програма подобрява съня

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Интернет-програма подобрява съня

Петседмична Интернет-програма помага на хора, които страдат от безсъние. Според доктор Саманта Леуики от университета Манитоба в Уинипег, един на всеки десет души страда от проблеми със съня.

Тя и екипът й създали в Мрежата програма за лечение на безсъние, основани върху научно доказани подходи, които включват информация за хигиената на съня и на почивката.

Изследователите създали контролна група от 118 души, които страдали от безсъние. Една трета от участниците в експеримента успели да заспят преди края на терапията.

Половината от тях били такива, които били изпратени от лекарите си на контролния тест, и само 18 процента от доброволците се отзовали на вестникарска реклама.

Между 40-те човека, които преминали курса, 35 процента признали, че симптомите на заболяването им намалели. Само 16 на сто казали, че не чувстват промяна.

Интернет-програма подобрява съня

Нито един от доброволците не можел да спи нормално по време на експериментите, но след това почти половината участници признали, че спят доста по-добре.

Четиридесет процента доверили на анкетьорите, че качеството на съня им се подобрило значително, а една трета признали, че вече спят един час повече, отколкото преди.

Този ефект бил постигнат единствено благодарение на компютърната програма, заложена в Интернет. Доброволците не били третирани с никакви лекарствени препарати.

По този начин онлайн-лечението на разстройствата на съня може да се превърне в добра алтернатива на тъпченето с различни видове хапчета, смятат учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даринка Николова
Даринка Николова
26.10.2011 08:05
От къде да се включа в тази програма ?
1
0