sanovnik.bg»Статии»Сънища»Какво прави хората сомнамбули?

Какво прави хората сомнамбули?

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Сомнамбулизъм

До неотдавна сомнамбулите са били смятани едва ли не за дяволски изчадия, а след това – за странни създания, които обикалят по покривите нощем. Но какво всъщност кара хората да правят тези безсмислени разходки нощем?

Това явление е свързано с много легенди. Сред учените, които се занимават сериозно с този проблем, е известен един класически случай. Има писмени медицински свидетелства за сомнамбул, който в сънно състояние влязъл в дома на съседката си и й направил бебе.

От латински думата сомнамбулизъм се превежда буквално – разходки по време на сън. Медицината е на мнение, че ходенето насън е нарушение на съня, което е свързано с непълно събуждане.

Причина за него могат да бъдат различни неврофизиологични процеси. Но на кой етап на съня сомнамбулът става и започва да ходи? Здравият човек веднага след като заспи изпада във фазата на така наречения бавен сън.

Тя продължава от 60 до 90 минути. През това време сънят преминава през четири стадия на развитие – от повърхностен до най-дълбок. Тонусът на мускулите се запазва, човек често сменя позата на тялото си и не сънува.

За фазата на бързия сън, която следва след бавния, е характерно отпуснато състояние на всички мускули на тялото с изключение на някои очни мускули и мускулите на носоглътката.

Сомнамбули

Точно в тези моменти сънуваме. Пристъпът на сомнамбулизъм може да се случи в момент на дълбок бавен сън. Първоначалните хипотези, че сомнамбулът възпроизвежда действията, които прави и насън, се оказали погрешни.

Краткият пристъп се характеризира с това, че сомнамбулът рязко се изправя до седнало положение, казва няколко думи и заспива отново. При сомнамбула всички органи на чувствата са „включени”.

Очите му са отворени, той чува всичко, поддържа равновесие на тялото по-добро, отколкото в будно състояние. С това се обяснява легендарната ловкост на сомнамбулите, които се катерят по високи парапети и покриви.

Чувството им за опасност е напълно притъпено. След събуждането те не помнят за разходките. Учените твърдят, че понякога сомнамбулизмът е реакция на организъм, изживял внезапен стрес.

Най-често сомнамбули стават деца и тийнейджъри. Пристъпът на сомнамбулизъм може да се предизвика изкуствено, ако по време на бавния сън внимателно изправите детето на крака.

Но ако детето ви само става и ходи насън, веднага потърсете невролог или психиатър, това може да е свързано с начало на епилепсия. Известни са случаи, в които сомнамбули са се пребивали, защото са сядали нощем зад волана. Така че крийте ключа от колата от порасналия си тийнейджър-сомнамбул.

В по-драматични случаи на прозорците се слагат решетки и сомнамбулът се връзва за леглото преди сън. Друг вариант е поставянето на корито с вода до леглото, за да разсъни спящия. Това обаче не винаги помага, защото често сомнамбулите успяват да се отвържат с лекота и да заобиколят коритото с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (20)

Изпрати
Миглена  Стоянова
Миглена Стоянова
04.03.2016 06:48
Аз на два пъти ми се случи.Един път се озовах пред компютъра и лошото е че не помня как съм стигнала до там.Беше вечер.Втория беше снощи изместила съм се в друга стая но аз интерестно не помня как
0
0
Потребител#158198
Аз сомнамбул ли съм, защото през ноща се събудих и видях че ми е махната тениската с която спя. Тогава питах дали мама не я е махнала. А тя каза че не ми е влизала в стаята.
1
0
МГ
МГ
07.04.2016 14:57
Може да си го направил насън!
0
0
Алекс
Алекс
16.12.2014 20:32
Коко и аз съм като теб
1
0
None
None
25.11.2014 11:05
При мен тази реакция на подсъзнанието се отключи след много силен внезапен стрес, което ме е спасило от по-страшната реакция на организма-стресови заболявания...Как беше излекуван моят зсомнамбулизъм. Колкото страноо и глупаво да звучи, излекуваха ме като по време на нощна разходка са ме ударили леко по главата с токчето на булчинска обувка, взета веднага след сватбеното тържество. Споделям това, защото искрено искам да помогна на хората страдащи от сомнамбулизъм.
3
2
ванеса
ванеса
27.07.2014 11:28
това е доста опасно но и аз имам въпрос после те връщот ли се в леглото сега аз какво да правя ами ако съм сомнамбул как да знам
1
0
каизер
каизер
25.06.2014 10:07
какав е 6анса да се появи от психи4но или нервно растроиство
1
0
blackcat
blackcat
17.05.2014 14:55
Имам въпрос..сестра ми ме е виждала много пъти като ставам на сън и съм говорела разни неща.Един път съм станала и съм започнала да се оправям за училище в 01:00 часа ,но със затворени очи.Та това ми е въпроса сомнамбул ли съм щом ставам и ХОДЯ И ГОВОРЯ със ЗАТВОРЕНИ очи.
5
1
аз
аз
15.07.2014 15:02
да и аз преди правех нещо подобно ставах в 1 :00 блъсках по вратата и говорех на измислен език
5
1
Коко
Коко
15.03.2014 19:19
и аз съм сомнанбул почти всяка вечер се изправям и сядам на леглото ,почвам да говоря безмислици или пък нормални думи различно , баща ми ми каза ,че ставам ходя до тоалетната страх ме е да не се събудя през това време
4
0
аз
аз
15.07.2014 15:11
и аз бях така братми ми казваше че съм сядала на леглото си и ли съм търсела майкаси спомням си че веднъж заблъсках на вратата и питах къде са ми клюшлите
2
1