Полезни съвети за подобряване на съня по време на коронавируса

Полезни съвети за подобряване на съня по време на коронавируса

През последните няколко месеца най-обсъжданата и актуална тема не само в България, а и по света е върлуващият коронавирус, който продължава да се разпространява скоростно и да обхваща все повече държави.

Чрез българските медии Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 ежедневно и по няколко пъти на ден прави изявления с цел поддържане на добра информираност сред населението и напомняне сериозността на ситуацията.

И въпреки добрите намерения, непрестанното коментиране на пандемията, неминуемо внася смут и причинява тревоги у немалко хора. Все по-трудно е да се отърсим от притеснението, което вечер ни пречи да се отдадем на пълноценна почивка през нощта.

Затова сме ви подготвили няколко полезни съвета как да подобрите съня си.

На първо място, час-два преди да си легнете вечер, се опитайте да се абстрахирате от темата за коронавируса. За целта не коментирайте глобалната пандемия със семейството си и не гледайте новини или каквито и да е предавания, свързани с нея. Има далеч по-приятни и развлекателни програми, на които можете да се насладите и които ще ви помогнат да се откъснете от тревогите.

Лека вечеря за по-добър сън

Препоръчително е да избягвате консумирането на голямо количество храна късно вечер, тъй като преяждането може да причини неспокоен сън. Също така не прекалявайте с алкохола, защото той причинява хъркане и също нарушава съня.

Чудесен начин за релаксиране е да почете любима книга или да изгледате интересен и разтоварващ филм. А защо не и да се потопите в ритмите на нежна и отпускаща музика. Тя въздейства положително върху настроението и носи усещане за спокойствие, което ще спомогне за по-пълноценен сън.

Друга полезна практика е разбира се медитацията. Непосредствено преди лягане си подарете няколко минути тишина и спокойствие. Усамотете се, затворете очи и дишайте и издишайте бавно и дълбоко. По този начин ще „почистите“ ума си и ще възстановите душевния си баланс. Това със сигурност ще ви помогне в борбата с безсънието.

Спокойната музика подобрява съня

Ако сте сред хората, които не ходят на работа по време на карантинния период, вероятно разполагате с доста свободно време. Въпреки това се опитайте да поддържате рутината, която сте си създали в нормални работни дни. Ставайте и лягайте през часовете, към които е привикнал организмът ви. Също така избягвайте дългите дневни дрямки, тъй като те объркват вашия биологичен часовник и в резултат се мъчите да спите през нощта.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати