sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Правила за качествен сън

Правила за качествен сън

Правила за качествен сън

Качественият сън е изключително важно условие, ако искате да се чувствате щастливи и да бъдете здрави и енергични. Сънят ви помага да се възстановите от натрупаната умора и да бъдете бодри и отпочинали на следващият ден.

Когато не спите достатъчно, може да почувствате телесна слабост и да станете раздразнителни. Ако искате да бъдете в добра физическа форма и стабилно психическо състояние, трябва да отделете за сън минимум 7 часа на денонощие. Най-прекият път към здравето е качественият сън.

Недостатъчният сън влошава имунитета, в следствие на което ставате по-податливи на всякакви вируси и инфекции. За да подобрите концентрацията си и да бъдете по-продуктивни на работното си място и у дома, направете пълноценния сън ваш основен приоритет.

Ето кои са основните правила за качествен сън

Бъдете физически активни пред деня

Освен стандартните задачи, които имате да вършите през деня, е добре да отделите и един час за тренировка във фитнеса или някакъв вид спорт. Физическата активност ви освобождава от стреса и предотвратява нахлуването на натрапчиви и тревожни мисли в главата ви преди заспиване.

Създайте си режим

Качествен сън

Определете си точни часове за сън и се стремете да ги спазвате. В началото може да ви се стори непостижимо, но постепенно ще привикнете към новия режим и много скоро след това ще откриете, че се чувствате значително по-добре. Препоръчително е да спите през тъмната част на денонощието, защото тогава тялото си почива най-пълноценно.

Изберете качествен матрак и възглавница

За качествен сън изберете хубав матрак

Открийте възглавница, която наистина ви е удобна. Добре е тя да бъде анатомична и хипоалергенна. Убедете се, че на сутринта гърбът не ви боли и се чувствате добре, в противен случай незабавно сменете възглавницата. Не пестете време и пари при избора на матрак. Прекарвате в легнало положение огромна част от живота си и си заслужава да си подсигурите пълно удобство. Той трябва да има стабилна упора за гръбнака и да не потъва. Ако заложите на матрак от пяна с голяма плътност, няма да съжалявате.

Внимавайте с алкохола

Може да ви се струва, че заспивате по-добре след 1-2 питиета, но това въобще не е така. Алкохолът причинява дехидратация, влияе на нервната система и нарушава нормалният цикъл на съня. Дори и да не можете да се ограничите съвсем – не прекалявайте.

Правете вечерен секс

Секс преди сън

При полов контакт се освобождават ендорфини, които намаляват болката и помагат на мускулите да се отпуснат. Вероятно е да сте много изморени и да нямате желание за секс, но ако загърбите мързела и положите малко усиля, добрият сън ви е гарантиран.

Внимавайте с вечерята

Не консумирайте храна поне два часа преди лягане. Също така храненето преди сън може значително да влоши качеството му и да повреди стомаха ви. Храносмилането по време на сън е изключително вредно за организма.

Изключете телевизора и затъмнете стаята

Едно то основните правила за качествен сън и ако искате тялото ви да си отпочине пълноценно - в стаята трябва да е напълно тъмно и телевизорът да е изключен. „Висенето“ в социалните мрежи преди лягане също разстройва съзнанието и вреди на качествения сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати