Как е правилно да се спи

Как е правилно да се спи

Счита се, че човек прекарва около 1/3 от живота си в сън, което не е никак малко време, ако го пресметнем и в години - около 25 години от човешкия ни живот (отново погледнато средно статистически) преминават в сън!

Препоръчителният сън за едно денонощие е към 7-8 часа, като за непълноценен сън се счита онзи, който започва едва след като часовникът ни е отбелязал полунощ. Спокойно можете да си дремвате и следобедно време, но 30 мин са ви напълно достатъчни.

За да бъде обаче един сън пълноценен и на сутринта да се събуждате с усмивка на лице, то трябва да знаете и как е правилно да се спи.

Ето основните 5 правила за качествен сън, които зависят предимно от начина, по който разполагате тялото си в леглото.

Пълноценен сън и спане

1. За най-правилна поза за спане повечето специалисти препоръчват спането да е по гръб, защото по този начин гръбнакът и кръстът ви си взимат полагащата им се доза почивка. Това важи особено за хора, които упражняват професии, натоварващи областта на гръбнака и кръста, за активни спортисти и за онези, които прекарват деня си, седнали на стол зад бюро. Добре при това положение е краката също да са опънати.

2. Ако обичате да спите странично, то избирайте да спите в дясна посока. Макар да няма солидни доказателства за подобно твърдение, се счита, че ако спите обърнати наляво, вие натоварвате сърцето си.

3. Много хора предпочитат да спят по корем, но това не е никак препоръчително за онези, страдащи от болка в кръста или областта на гръбнака. Както и за бременните жени, защото по този начин ще притискат плода.

4. Когато спите по корем, както и когато спите с обърнато тяло наляво или надясно, е напълно възможно натискът на главата ви върху възглавницата да е толкова силен, че на сутринта от нея да са останали белези по лицето ви.

Неправилно спане

Според видни руски специалисти в областта на разкрасителните процедури е напълно възможно при спане "по очи" върху възглавницата на сутринта да се сдобиете дори и с торбички под очите. Съответно, ако спите наляво, ще имате торбичка под лявото око, а ако сте се обърнали надясно, то тя ще е под дясното ви око. Доста неприятна гледка...

5. По повод възглавницата има и немалко твърдения, че е най-добре да се спи изобщо без възглавница, или ако държите да използвате такава, то тя да е анатомична. Което отново напомня на факта, че най-правилно се спи по гръб.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати