Тайните на сънищата: какво се случва, докато спим?

Тайните на сънищата: какво се случва, докато спим

Изчислено е, че в спане прекарваме значителна част от живота си. По-конкретно – около 1/3 от него, или приблизително 25 години! Това е доказателство за значението на съня за организма ни – липсата му може да предизвика редица сериозни заболявания. Въпреки времето, което прекарваме в сън, и въпреки посвещението на много учени да изследват какво става с мозъка ни през това време, все ще загадките на сънищата не са напълно разгадани.

Чувство за падане насън

Самите ние усещаме редица от феномените на физиологичния процес на спането. Един от тези феномени – чувството за падане. Със сигурност сте го усещали! Точно преди да заспите, у вас се проявява рязко чувство, че пропадате в огромна бездна. И в този момент се събуждате. Зад това неприятно усещане се крие научно обяснение – за мозъка ни сънят прилича на смърт заради физиологичните процеси, които се случват. Сърдечната ни честота се забавя, дишането също. Стряскането представлява просто инстинкт, който цели да ни извади от това състояние.

Астралните пътувания

Астрални пътувания по време на сън

Друга мистерия остават астралните преживявания. Много хора споделят, че докато сънуват, успяват да излязат от тялото си, да видят себе си отстрани, да летят насън, да посетят непознати и далечни места. За вярващите в духовното това е вид доказателство, че отвъд нашия свят съществуват и други паралелни вселени, дори живот след смъртта.

Истината е, че дори учените все още не успяват със сигурност да установят на какво се дължат така наречените „астрални пътувания“ и дали наистина успяваме да напуснем тялото си.

Сънна парализа

Сънната парализа е друг процес, който се случва, докато спим. За повечето хора той е плашещ. Усещането – събуждаме се, но не можем да помръднем нито една част от тялото си. Често състоянието е придружено с халюцинации или усещане за чуждо и злонамерено присъствие. Някога демоните са се смятали за отговорни за сънната парализа.

Днес разбираме света около нас по-добре и е установено, че всъщност сънната парализа се дължи на естествен защитен механизъм на мозъка ни. Докато спим, той парализира тялото ни, за да не изпълняваме и физически това, което сънуваме.

Събуждането всъщност не е пълно – съзнанието ни е будно, но тялото ни не. То се нуждае от известно време за синхронизация. А халюцинациите се дължат на полусъня, в който се намираме.

Говорен и ходен насън

Говоренето и ходенето насън са разпространени. И двете състояния – най-често при малки деца. На практика тези две състояния са противоположни на сънната парализа – ние спим напълно, но мозъкът ни е „пропуснал“ да ни парализира.

Сомнамбулизъм

Състоянието се нарича сомнамбулизъм и в някои случаи може да е опасно – хората са съвсем способни да вървят или да извършват действия, без да разбират, че спят. В някои случаи това се класифицира като заболяване, за което обаче не са известни нито причините, нито какъв е лекът.

Повтарящи се сънища

Повтарящи се сънища

Някои хора сънуват натрапчиви или повтарящи се сънища. Обикновено ги приемат като пророчески сънища. Малко са тези, които успяват да предвидят дадена ситуация само чрез сън. Езотеричното обяснение е, че повтарящите се сънища не са случайни и трябва да им обърнем внимание, защото се опитват да ни научат на важен урок. Усвоили сме го едва тогава, когато те спрат.

Събуждане от силен звук

Друго явление предизвиква особен интерес сред учените – събуждане от силен звук или експлозия. Усещането е за объркване и предизвиква силен страх. Тук причините отново са физиологични – звуковите ни неврони погрешно се активират.

Важни прозрения насън

Някои хора се кълнат, че получават важни прозрения насън. Такъв е случаят с небезизвестният Дмитрий Менделеев, който вижда менделеевата таблица насън. Обикновено сведения за това дават хора, които дълго време се опитват да решат даден проблем, но не успяват. Тогава съзнанието ни ни подсказва какъв е отговорът – защото то го е знаело, но по някаква причина ние не.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати