sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Защо се събуждате без причина през нощта?

Защо се събуждате без причина през нощта?

Защо се събуждате без причина през нощта?

Случвало ли ви се е да се събуждате без причина през нощта и след това да не можете да заспите? Причините за нарушаването на качеството на съня могат да са различни, започвайки от здравословни и стигайки до силен стрес и натоварване или пък банално неудобния матрак.

Ето и какви са най-честите причини събуждате без причина през нощта:

1. Прекаляване с кофеин

Ако вашия обичаен дневен график е 9-18 часа, тогава не употребявайте кофеинови напитки след 2 часа през деня. Около 75% от кофеина се изкарва от тялото едва след 8 часа и разчитайки на неговата ободряваща „магия“ вечер, рискувате да не можете да заспите.

2. Алкохол

Чашата вино или друга алкохолна напита могат да ви помогнат да се отпуснете след дългия работен ден. Въпреки това обаче алкохолът е много коварен, тъй като в началото може да ви се доспи, но след това да ви докара безсъница. Изпитият алкохол вечер може да направи съня ви фрагментарен. В резултат на това човек става в крайна сметка депресиран, затова е много по-добре преди сън да изпиете чаша топло мляко или някакъв билков чай.

3. Некачествен матрак

Матрак - една от инвестициите, за които не не бива да икономисвате. Все пак 1/3 от живота си всеки човек прекарва в сън и важно да устроите спалното си място, така че да се чувствате комфортно. Некачественият матрак може пряко да влияе на качеството на съня ви, емоционалното и физическото ви състояние.

4. Разстройство на съня

Защо се събуждате без причина през нощта?

Определяйки причината за нощните събуждания, започнете да си водите дневник, като записвате дори чувствата си сутрин. Типовете на безсънието могат да са много различни и е много грешно да не подценявате тяхната опасност, като така можете само да задълбочите проблема. Ако продължително време страдате от нощни събуждания без причина, тогава задължително посетете специалист.

5. Обстановка в спалнята

Интериорът на спалнята също влияе на качеството на съня. Ако стените на стаята са в много контрастен и ярък цвят, а помещението е винаги разхвърляно, тогава знайте: нощните ставания са ви гарантирани. Оттенъкът на стените трябва да е спокоен и да липсват много ярки цветове. Всеки елемент във вашата спалня трябва да разполага към отпускане, а и самата стая да е уютна.

Никога не бива да подценявате проблемите със съня и неговото качество. Ако все още не сте изяснили каква е причина за редовно ставане нощем, тогава трябва да посетите лекар, който да разбере на какво се дължи това и да ви направи индивидуален план на лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest