sanovnik.bg»Статии»Сънища»Здрав Сън»Прости стъпки за лесно заспиване

Прости стъпки за лесно заспиване

Здрав сън

Живеем в забързан свят, където има много фактори, които могат да нарушат здравия сън: като започнем от професионален стрес и семейни задължения, до неприятни ситуации или дори болести. Не е чудно тогава, че качественият сън става все по-рядък!

Дори и да не е възможно да контролирате всички фактори, които влияят върху качеството или продължителността на съня, все пак можете да възприемете навици, благоприятстващи по-добрия сън. Започнете с тези прости съвети за по-лесно заспиване!

Направете си фиксиран график за спане

Препоръчителната продължителност за добър сън при възрастен човек е поне 6 часа на нощ и максимум 8 часа. Важна е не само продължителността, но и времето, в което си лягате, ето защо трябва да следвате график. Опитайте се да спите всяка вечер по едно и също време, а разликите между дните от седмицата и уикенда не трябва да надвишават един час.

Внимавайте какво ядете и пиете преди лягане

Вечеря

Както знаете, не е добре да си лягате гладни, но не и с прекалено пълен стомах. Препоръчва се да избягвате големи порции или твърде много калории на вечеря.

Внимавайте с алкохола

Но не пренебрегвайте тютюнопушенето, консумацията на алкохол и кафе, които силно влияят на качеството на съня. Дори ако алкохолът може да ви изпрати в леглото, скоро ще се събудите и ще се чувствате зле. Що се отнася до кафе, чаша сутрин и вероятно една около обяд са достатъчни. Всичко, което надвишава тази норма, ще ви накара да сте неспокойни през целия ден, да имате мигрена, да сте раздразнителни и да не спите добре.

Включвайте физически дейности в ежедневието си

Добрият сън ви помага да се съсредоточите, да бъдете по-продуктивни и да подобрите настроението си. Редовната физическа активност може да гарантира по-добър и спокоен сън. Най-добре е да следвате по-интензивна програма от упражнения, но ако не можете, опитайте се да правите поне серия от лесни упражнения редовно. Спортът ще ви помогне да премахнете напрежението и да спите леко.

Управлявайте своите тревоги

Медитация преди лягане

Опитайте се да решите проблемите или просто не мислете за притесненията преди лягане. Медитацията също може да облекчи безпокойството, а качеството на съня ще бъде много по-добро.

Създайте релаксираща среда

Превърнете спалнята си в идеалната стая за релаксация, където да се отпуснете след горещата вана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати