Човешката ДНК променя поведението си дори при една безсънна нощ

безсъние

Сънят е важен за нашето здраве. Тази максима е позната на всеки. Известно ни е, че недоспиването влияе както на физическите, така и на психическите характеристики. И все пак продължителният и здрав нощен сън се пренебрегва често.

Резултатите от множеството изследвания върху значението на съня често остават встрани от вниманието, особено предупрежденията, че освен на физическата кондиция, недоспиването се отразява на психическото здраве. Освен това увеличава опасността от болести на сърцето, затлъстяване, видими промени в общия тонус и кондиция. Има обаче и още една опасност и тя е свързана с начина, по който се държи човешката ДНК. Недоспиването може да разстрои поведението на ДНК на индивида.

Това заключение е резултат на направени изследвания с 2 хиляди доброволци от Великобритания. Според данните само незначителна част от тях -17 процента, редовно спят по осем часа нощем, както се препоръчва от всички специалисти.

Според професор по сънна медицина хроничната липса на сън крие сериозна опасност.

Хората, които се задоволяват с под 6-часов нощен сън са застрашени от коронарна сърдечна болест, имат по-високо кръвно и холестерол.

последствията от безсънието са много тежки

Изследването е установило тревожна тенденция - почти половината от проучените доброволци са декларирали, че спят не повече от 6 часа.

Професорът предупреждава, че тези хора са застрашени от инфаркти и инсулти 50 процента повече от останалите, които спят достатъчно нощем.

При недостатъчен сън тялото произвежда повече възпалителен протеин, наречен цитокин. Цитокините нанасят огромни вреди на имунната система. В светлината на тези факти трябва да се отбележи, че лошият сън може да промени всяко ДНК.

Клетката в тялото съдържа уникална ДНК. Това е генетичният ни код. Хората смятат, че гените са това, което представляват те самите, и нищо не може да ги промени. Истината обаче е малко по-различна. ДНК е податлив на промени от външната среда - хранене, тютюнопушене, стрес и сън.

Липсата на сън може да окаже влияние на сигналите, които контролират гените ни всеки ден. Лошият сън дори за една нощ променя сигналите към ДНК и резултатът е повишаване на теглото или загуби в мускулната маса. Това може да окаже влияние на начина, по който споменът е заложен в нашия хипоталамус.

От съня зависят физическата активност и вземането на решения през деня. Безразсъдните решения и импулсивното поведение са често срещани при хора, които системно не си доспиват. Притъпяването на реакциите и загубата на точността у човека са други негативни последици.

Рутинните упражнения преди сън подобряват значително моделите на съня.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати