Най-продължителното лунно затъмнение от 100 години е тази нощ!

Най-продължителното лунно затъмнение от 100 години е тази нощ!

На 27 юли ще може да наблюдаваме най-продължителното лунно затъмнение от 100 години насам. Явлението изключително и защото ще е пълно, а не частично лунно затъмнение, пише Live Science.

Планетата ни ще се намира между Луната и Слънцето, като ще хвърля сянката си върху естествения си спътник. И тъй като Луната ще е във фаза на Пълнолуние този петък, преди да бъде затъмнена от Земята, ще има кървочервен отенък, а не обичайно сребрист.

Пълното лунно затъмнение ще започне от 20.13 часа българско време и ще продължи до 1 след полунощ. Феноменът ще може да се наблюдава от Източна Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Индия.

Освен на впечатляващото затъмнение, ще бъдем свидетели и на друг феномен – Кървава Луна. Този петък е Пълнолунието за месеца, заради което Луната ще има червено-оранжев цвят.

Най-продължителното лунно затъмнение от 100 години е тази нощ!

В миналото този феномен е смятан за зловещо знамение. Според някои предания изследователят Христофор Колумб е отплавал в нощ на кървава Луна и това му донесло нещастие, тъй като 6 месеца не успял да се измъкне от Ямайка, а местните не били добронамерено настроени към пришълците.

Колумб и хората му гладували, докато чакат помощ. Били спасени от мореплавателя и търговец Йохан Мюлер фон Кьонигсберг, известен още като Региомонтан. От него научил за нещастното знамение в нощта на заминаването му.

При повторното си посещение в Ямайка Колумб предупредил местното племе, че ако не носи храна на мореплавателите, техният Бог ще им открадне Луната. Няколко дни по-късно и в тази част на света настъпило кърваво Пълнолуние, което изплашило местните и те се съгласили да помагат на Колумб и останалите мореплаватели.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати