Синя и кървава Луна изгряват на 31 януари

Кървава Луна

За първи път от 150 години в края на януари ще станем свидетели на две небесни явления, които ще се съчетаят. В нощта срещу 31 януари ще може да се наблюдава синя и кървавочервена Луна.

Тогава ще съвпаднат пълното лунно затъмнение с Пълнолунието, което ще е второ за месец януари. За последно подобно съвпадение се е случило преди 150 години, съобщава Българската национална телевизия.

На 31 януари ще може да наблюдаваме синя Луна, която също като вълчата Луна в началото на месеца ще е във фаза на перигей. Това е познато още като Суперлуние, защото естественият спътник на Земята се намира на по-малка дистанция – от 364 000 километра и се вижда по-ярко от обикновено.

Ще изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото през останалите вечери. Но тъй като в този ден ще има и лунно затъмнение, цветът на луната бавно ще премине в кървавочервен, а яркостта ѝ прогресивно ще намалява, скрита от сянката на Земята.

Синя Луна

Лунното затъмнение ще продължи 3 часа и половина, а Луната ще се скрие напълно от небосклона за 77 минути. Най-добре явлението ще се наблюдава от Тихоокенския басейн, Аляска, Северозападна Канада и Централна Азия.

Над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия Изток и Източна Европа лунното затъмнение ще е частично.

В Северна Америка феноменът ще може да се види рано сутринта на 1 февруари, пише сайтът Спейс.

Следващото съчетание на синя и кървава Луна ще бъде чак през 2028 година и макар че ни предстоят още Суперлуния, учените са категорични, че не бива да пропускаме съчетанието ѝ с лунното затъмнение.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати