Тази вечер Уран ще свети най-ярко за първи път от десетилетия

Уран

Любителите на астрономията имат възможност тази вечер, 19 октомври, да станат свидетели на уникална гледка. Уран ще е в най-близката си точка до Земята за първи път от десетилетия и ще може да се види в най-ярката си светлина.

Въпреки че дистанцията е скъсена максимално, Уран е твърде отдалечена от нас планета и за да може да я видите в пълния ѝ блясък, експертите от НАСА препоръчват да използвате бинокъл и телескоп.

Нощта се очаква да е ясна, а Уран ще свети в синьо-зелени цветове на небосклона, съобщават още от Американската космическа агенция.

Блясъкът на планетата ще може да се види и с невъоръжено око, но като малка точка, твърди Джейн Джоунс от НАСА, като препоръчва да се снабдите с бинокъл, за да се насладите напълно на феноменалната гледка.

В северното полукълбо Уран ще се вижда в югоизточната част на небето, откъм съзвездието Риби, като синьо-зеленият ѝ цвят няма да се забелязва толкова силно на фона на останалите звезди.

Уран

Може да използвате и мобилни приложения, за да намерите Уран по-лесно. SkyView и Sky Map помагат за лесното локализиране на съзвездия и планети на небосклона чрез дисплея на смартфона.

Това е ще е най-близката позиция на Уран от 1963 година насам и ако го изпуснем сега, ще имаме шанса да го видим отново чак след няколко десетителия.

Уран е една от-късното откритите планети в Слънчевата система, заедно с Нептун и Плутон. Регистрирана е от британския астроном Уилям Хершел, който я открива през 1781 година.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати