Юпитер и Венера застават една до друга този понеделник

Юпитер и Венера застават една до друга този понеделник

Планети

Най-ярките планети в Слънчевата система – Венера и Юпитер, ще се доближат максимално една до друга на 13 ноември. Смята се, че в миналото красивото небесно явление се наричало Витлеемска звезда.

Учени обаче смятат, че е по-вероятно Витлеемската звезда да се е образувала от повече от 2 планети. Приближаването на Юпитер и Венера става всяка година, а през 2017 ще може да го наблюдаваме рано сутринта, около 6 часа.

Тъй като и двете планети са достатъчно ярки и видими с просто око, не е необходимо да търсите място извън града, за да ги видите как грейват почти като една, ярка звезда.

Както всеки път, така и сега космическият феномен ще може да се наблюдава от западната част на небосклона, а най-красивата гледка ще бъде сутрин около изгрев.

Пълното изравняване на небесните дължини на двете планети ще е в 8 и 12 часа, като Венера ще се вижда само на 0.3 градуса дистанция от газовия гинат Юпитер.

Юпитер

На нощното небе двете планети ще изглеждат като блестяща двойна звезда. Според данните на НАСА разстоянието между тях ще е по-малко от диаметъра на Пълнолунието, така че всеки ще успее да закрие двете планети с палеца на едната си ръка.

Двете планети ще се съединят в съзвездието Скорпион, а според изчисленията на Роджър Синот преди хиляди години приближаването на планетите е станало в царственият знак Лъв, а вавилонците нарекли явлението Витлеемска звезда.

Тъй като Венера и Юпитер са планети на късмета в астрологията, а Лъвът е символ на царската власт се смятало, че Витлеемската звезда изгрява на небето, за да обяви, че се е родил новият цар.

Днес обаче съвременните учени смятат, че Вителемската звезда е била приближаване между 3 или 4 планети, което е наистина много рядко.

Предполага се още, че звездата може да е резултат от дифузното слънчево отразяване в прахов облак или пък появата на Халеевата комета.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати