sanovnik.bg»Статии»Астрология»Хороскопи»Трябва ли да вярваме на хороскопите?

Трябва ли да вярваме на хороскопите?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Хороскоп

Статистиките сочат, че повече от половината население вярва в хороскопи и се опитва да свери часовника си със звездите. В навечерието на Нова година услугите на астролозите са дори още по-търсени.

Смята се, че преди Нова година повечето хора имат нужда от предсказания, за да не се боят от настъпването на следващата календарна година. Често астропрогнозите се правят, за да повишат самочувствието на човек и да го успокоят чрез една позитивна прогноза.

Изследователите са забелязали, че в хороскопи най-често вярват тревожните, депресивните и неуверените хора и за тях астрологията действа като психотерапия.

Хороскопи

Хороскопите могат да утешават и да настройват към нещо по-добро, а и е забелязано, че хората са склонни да изпълняват дадената им прогноза за бъдещето. Според психолозите сляпата вяра в хороскопите пречи на човек да поеме отговорност за собствените си постъпки.

При астрологията информацията често се поднася така, че човек да може да я идентифицира със себе си. Този ефект в психологията е наречен Ефектът на на Барнум, кръстен на американски шоумен от миналия век.

Психолозите напомнят, че хороскопите не са напълно неверни, но дори и нещо от предсказанията да се сбъдне, това не трябва да означава, че трябва да се доверяваме на целия хороскоп.

Магически Хороскоп

Данните показват, че нито един хороскоп не може да гарантира стопроцентова достоверност, въпреки че при изготвянето му се вземат индивидуални особености от всеки желаещ.

Вярата в астрологията датира от Древността, когато много велики владетели са планирали живота си съгласно хороскопа.

Екатерина Медичи например често се е съветвала с личния си астролог – знаменитият звездоброец Нострадамус.

Людовик XVI също е имал личен астролог, който го е предупредил да внимава на 21 януари – денят, в който кралят е бил екзекутиран.

На руския владетел Иван Грозни е бил направен персонален хороскоп, в който била предсказана датата на смъртта му. Точно в този ден императорът се чувствал много добре и решил да накаже лъжливия астролог, но изведнъж му станало лошо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ира
Ира
18.05.2015 13:42
Лъжа,лъжа гоооляма лъжа!!!
0
1