Древният арабски хороскоп

Арабски хорокоскопи

За да разберем идеологията на арабския хороскоп, трябва да се впуснем дълбоко в дебрите на арабската астрология като цяло.

Арабите винаги са имали интерес към астрономията. Към арабската астрология принос имат три елемента Персия, Индия и Гърция, като най-големият от тях е гръцкият.

Арабските племена са използвали звездите за навигация в пустинята. От връзките им с Индия и индийската математика, цифровите символи 1, 2, 3, 4 и т.н. и десетичната бройна система, започваща от нула – която е била непозната за гърците и римляните, както и алгебрата и синусовата функция в тригонометрията, другите пет тригонометрични функции, са арабски открития. Тези иновации са довели до безпрецедентна точност в арабската астрономия.

Хороскопи

Първата голяма ислямска обсерватория е била открита от халифа Ал-Ма`мун в Багдад и обзаведена с изследователски инструменти. Те са създадени по описанията на Птолемей и Хипархус.

Първият арабски астрономически и астрологичен текст, преведен на латински, се появява през 1000 г. Той е последван от бум от астрологични, научни и философски трудове през следващите два века.

Поради множеството култури, повлияли за създаването на арабската астрологията, съществуват няколко вида арабски хороскопи. Смята се, че изначалният им произход е шумерски, но в последните години все повече се спори по този въпрос.

Арабската цивилизация се разпространява по цялото Средиземноморие, та чак до най-южните предели на Сахара. При разселването те носели със себе си и своите знания. Смята се, че различните насоки в развитието на хороскопите, се е повлияло от различната област, която определена група арабско население е обитавала.

Арабски хороскоп

Някои разновидности се съхранили в оригиналния си вид до наши дни, също като традиционните хороскопи. Други изчезнали. Някои от хороскопите се свързвали с магии, практикувани нелегално и до днес.

Интересното е, че при арабите от хороскопите са се интересували главно необразованите. През това време, в други велики сили именно управляващия клир е търсил отговорите за правилно и могъщо господство в звездите.

От древните арабски хороскопи са останали много малко писмени следи. Те и до ден днешен са забулени в тайна, а достъпът до тях е почти невъзможен. А дори да бъдат открити, по-голямата част от тях надали някога ще бъде разгадана или най-малкото - разчетени.

Единственото оригинално сведение, достигнало до наши дни, са думите, предавани „от уста на уста”. Това става благодарение на врачки и лечители, гадатели и ясновидци, които са получили знанието от предците си, което е предавано през хилядолетията. Да се получи информация от тях обаче е почти равносилно да се разчете древен арабски хороскоп, т.е. – в границите на невъзможното.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати