Как са възприемали сънищата древните народи?
How Did Ancient Peoples Perceive Dreams?
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Как са възприемали сънищата древните народи?

Как са възприемали сънищата древните народи?

Как са възприемали сънищата древните народи?

Една трета от целия си живот човек прекарва в сън и през цялото това време той сънува различни сънища. Някои от тях остават в паметта, други не. Чрез сънищата човешкият мозък преработва и въвежда в порядък цялата получена през деня информация.

Около сънищата има много древни митове и легенди, което е напълно обяснимо. Това явление е вълнувало човечеството през цялата му история. Още древните гърци и римляни са се опитвали да тълкуват сънищата. И до днес обаче тази необяснима частица от нашия живот остава загадка. Да се запознаем как са гледали древните народи на процеса на сънуване и съня.

Сведения относно сънищата при древните народи

Още в най-древни времена сънуването е вълнувало човека. В скални рисунки в пещерите, обитавани от древния прародител на днешния човек, са запечатани моменти от процеса на сънуване и сънищата, на които човек става свидетел.

За сънищата се разказва в Тора. Библейският разказ за съня на Яков, видял самия Бог в сънищата си, сънят на фараона и тълкуването му от Йосиф, което се оказва събитие с голямо значение не само за съдбата на самия Йосиф, но и на целия древен народ на Египет.

Как са възприемали сънищата древните народи?

Става ясно, че в древни библейски времена на съня се е гледало със страхопочитание и хората са се доверявали напълно на това, което им се нашепва чрез съня. Библията е един от най-богатите източници на сънища. В Стария и Новия завет има около 20 описания на сънища, които са божествено вмешателство в земните дела.

Древните асирийци, вавилонци и шумери считали Ан-.За-.Оар за бога на сънищата, който бил господар на подземните дълбини. Там той поддържал легион от помощници, ролята на които била да предават божествените послания на спящите хора.

В Древна Елада се смятало, че Зевс - върховният бог, подпомаган от бога на сънищата Морфей, изпраща на хората своите предупреждения, послания и пророчества. Когато Хипнос нежно е унасял древните, те са очаквали да се понесат на крилете на съня, водени от своя водач Хермес. В Омировата Илиада има описания на сънища, които са се оказали решаващи за много събития. В тези съновидения активно са участвали и боговете. Старогръцката, както и латинската литература изобилстват от разкази за общуване на хората с боговете чрез сънища.

Сънищата при племената

Как са възприемали сънищата древните народи?

Индианците от Северна Америка добре познават силата на сънищата. Хуроните и ирокезите редовно организирали церемонии за групово сънуване, което траело дни и седмици. Така те създавали стратегия за управление на племенните дела.

Ескимосите от залива Хъдзън и патанийците от Малайзия смятат, че по време на сън душата се отделя от тялото и живее с света на сънищата. Те вярвали, че е опасно да се буди заспал, защото той може да не успее да се върне в тялото си и да остане завинаги залутан в небитието.

Сънищата в Древна Япония

За древните японци е характерно, че имали много храмове, посветени на сънищата. Това важи както за шинтуистите, така и за будистите. В Уса е съществувало известно светилище с гадатели на сънища. Някои будистки храмове се радвали на голяма слава именно Aзаради гадателите на сънища, които служели там.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest