Как да разберем дали имаме нарцисист около себе си
How to Determine if There`s a Narcissist Around Us
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Тестове и Психология»Как да разберем дали имаме нарцисист около себе си

Как да разберем дали имаме нарцисист около себе си

Как да разберем дали имаме нарцисист около себе си
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Американско проучване, обхванало повече от 5000 офиса, наскоро доказа, че най-мразените офис персони са нарцисистите. Много от личностните им характеристики са непоносими за останалите.

Така че, ако имате непоносимост към някой колега, не бързайте с крайните мерки. Може би отвратителното му държане се дължи на психическо разстройство на личността.

Интересен факт е, че близо 84% от нарцисистите са мъже. Като цяло 8% от световното население страдат от нарцисизъм. Дотук добре, но:

Какво точно е нарцисизъм?

Истината е, че не всеки егоцентрик около вас е нарцисист. По дефиниция хората с това психическо отклонение са образци на грандиозност, нужда от възхищение и липса на емпатия, чиито симптоми започват в ранна възраст. Трудно е да се каже точно, но и генетиката, и възпитанието вероятно играят роля за появата на това личностно отклонение.

Няколко са чертите, по които можем да разберем, че си имаме работа с нарцисист. На първо място, хората с това личностно отклонение имат преувеличено чувство за самозначение. Те редовно надценяват способностите си, като едновременно с това обезценяват приноса на другите хора и може да се изненадат, когато не получат похвалите, които смятат, че заслужават.

Нарцисистите вярват, че са специални и уникални и изискват възхищение към персоната си. Те са прекалено уверени в себе си, но това е само фасада. Самоуважението им е крехко. Те приемат изключително тежко факта, че другите не мислят като тях.

Нарцисист

Нарцисистите често не вярват, че правилата се отнасят до тях. Мислят, че имат право на всичко, което пожелаят.

Друга тяхна дразнеща и отличителна черта е липсата им на емпатия. Те просто не могат да съчувстват и да разберат болката на околните, ако не ги засяга.

Нарцисистите непрекъснато сравняват себе си с други, особено с много успешни хора. Ако нещата не им се получават, те не обвиняват себе си, а всички останали.

Да действат като арогантни сноби, докато се оплакват от глупостта на останалите, е друга адски дразнеща черта на хората с това психично отклонение. Може би на тази им черта най-вече се дължи лошата им слава.

Усещането за право на нарцисистите, съчетано с липсата на съпричастност, им помага да се възползват от хората за своя изгода. Това е една от причините, поради които могат да бъдат ужасни, ако работите с тях. Ако имате нарцистичен шеф, той може да ви изстисква като гъба, без да ви засвидетелства уважение или да ви даде компенсацията, която заслужавате.

Как да се справим с нарцисист в обкръжението си?

Най-добре е да останете под радара му, особено ако е висшестоящ. Оставете го да има последната дума, макар и след това да направите това, което смятате за правилно. Ако той не смята, че е имал последната дума, разговорът ще се превърне в битка. Ако колегата ви е на вашето ниво, отстоявайте вашето и не му давайте възможност да ви изземе заслугите.

Ако член на семейството има нарцистичен характер, покриването няма да ви свърши работа. Той винаги ще се възползва от вас за пари и услуги. Създайте ясни граници, за да избегнете манипулациите му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
02.12.2018 18:33
sdaefghbnjfhifgjnrm'p;zh[ml,kopgmgl;e,PORFZgjhnpmd;lsh,kp[JGmbpo lgfg,posrjmvbipomshggbn dhnjyjm hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
115
1