sanovnik.bg»Статии»Сънища»Кошмари»Ето защо по-често сънуваме кошмари в горещините

Ето защо по-често сънуваме кошмари в горещините

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Ето защо по-често сънуваме кошмари в горещините

Установено е, че хората по-често сънуват кошмари, отколкото приятни сънища, а кошмарите се засилват пропорционално с повишаването на температурите. Учените установиха защо горещините ни карат по-често да сънуваме кошмари.

Доктор Нийл Стенли, председател на Британското общество за изучаване на съня, твърди, че температурата в стаята през лятото е това, което провокира кошмарите.

За да имаме пълноценен сън, температурата на тялото ни трябва да падне под 37 градуса по Целзий. Но ако в спалнята ви е прекалено горещо, температурата няма как да падне и това ще доведе до разстройство на съня.

Ученът добави, че безсънието води до повишена мозъчна активност. Тя, от своя страна, кара хората да изпаднат във фаза на съня, наречена БДО (Бързо движение на очите). При нея сънищата са по-ярки, споменът за тях е ясен, но в същото време, те могат да станат по-неприятни, превръщайки се в кошмари.

Ето защо по-често сънуваме кошмари в горещините

За да спите по-спокойно през лятото, е нежно да осигурите подходящата температура в спалнята си. Това може да намали не само вероятността от кошмари, а и от други разстройства на съня като сънна апнея и хъркане.

Ако кошмарите станат натрапчиви и ги сънувате по-често от веднъж седмично, трябва да обърнете внимание на здравето си. Възможно е да живеете под стрес или стара емоционална травма да напомня за себе си.

Най-често сънуваме кошмари, когато се чувстваме безсилие и безпомощност пред проблемите. В някои случаи сигнализира за сериозни състояния като невроза и депресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest