Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Природни явления и феномени»Огнените топки на Нага – феноменът, който остава неразгадан!

Огнените топки на Нага – феноменът, който остава неразгадан!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Огнените топки на Нага
Снимка: blog.smilingalbino.com
Огнените топки на Нага
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Веднъж годишно около река Меконг в Тайланд може да се наблюдава интересен феномен, наричан огнените топки на Нага. Причините за това красиво явление все още са неизвестни.

Огнените топки на Нага са червеникави топки, които се издигат от реката и стигайки определена височина, се разпадат във въздуха. Този феномен се наблюдава през последните дни на октомври.

Местните наричат периода Будистки дъждове, а името на огнените топки идва от легендарната змия Нага. Според митовете тя живеела в река Меконг и плюела огнени кълба.

Въпреки че науката многократно се опитвала да обясни тази чудатост, която се наблюдавала и на други места в района, така и не станало ясно защо реката и отделни езера и блата в близост до нея отделят огнени топки.

Най-популярната теория била, че светещите топки са балони от светещ газ, който се получава от гниенето на органичните останки под водата. Когато обаче се издигнат във въздуха, балоните се пукат и светещия ефект изчезва.

Тази теория обаче не обяснява защото издигането се случва само веднъж годишно и се случва в точно определен момент. Това си остава загадка и до днес.

През 2002 година тайландска телевизионна програма провери друга теория, според която кълбата се произвеждат от войници. Но това се оказа невярно.

Днес ежегодно се провежда фестивал, посветен на огнените топки на Нага, който с всяка следваща година набира все по-голяма популярност. Официално и тайландските власти го представят като една от атракциите в страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати