sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Човек може да се регенерира

Човек може да се регенерира

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Човек може да се регенерира
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Напълно е възможно в недалечното бъдеще такива фантасмагорично звучащи неща като отглеждане на крайник, възстановяване на счупен гръбнак или увреден мозък да станат реалност.

Това ще се случи благодарение на изключителното откритие на учени от института Уистър в САЩ, които са успели да идентифицират един специален ген с наименование p21.

Този ген има способността да блокира възможностите на организма, които са се запазили при някои обитатели на нашата планета. При други видове те са изчезнали в процеса на еволюцията.

Става въпрос за репаративна регенерация, която се случва след увреждане или загуба на някаква част на тялото. Т.е. ако се премахне даденият ген, хората ще могат да имат невероятната способност репаративна регенерация.

Досега учените са направили редица експерименти с мишки, в резултат на които е било установено, че ако в техния организъм отсъства генът р21, те могат да регенерират увредени или изгубени тъкани.

За разлика от обикновените бозайници, при които раните се затварят с образуване на белези, при генетично модифицираните мишки на мястото на раната се образува бластема.

Това е специална структура, която е свързана с бързия растеж на клетките. По време на процеса на регенерацията от бластемата се образуват тъкани на органа, който се възстановява.

По този начин, убедени са учените, при изключване на активността на ген р21 всеки човек на планетата ще може да активира съответния регенерационен процес в своето тяло.

В момента учените обмислят да се правят опити с по-висши бозайници, тъй като лабораторните анализи с участието на мишлета все още не могат да се сметнат за меродавни.

След време ще се правят и подобни опити с хора, за да се докаже, че понякога промените на генната структура могат да доведат до полезни за човешкото здраве промени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest