Ето защо ви е трудно да заспите на ново място
Here`s Why It`s Difficult for you to Fall Asleep in a New Place
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Ето защо ви е трудно да заспите на ново място

Ето защо ви е трудно да заспите на ново място

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Ето защо ви е трудно да заспите на ново място

Случвало ли ви се е да пътувате и независимо колко сте изморени, вечерта да не мигнете само защото сте на ново място? Според учените това се случва на много хора и за него има конкретна причина.

Екип от експерти към университета Браун смятат, че са разгадали причината, предизвикваща проблем на толкова много хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology.

Учените описват съня като пъзел, който се подрежда в зависимост от различни фактори, като най-значим от тях е околната среда.

От гледна точна на оцеляването и заради силните инстинкти за самосъхранение всяко живо същество на планетата, в това число и хората, приема новата среда за враждебна.

Това обяснява защо някои животни са придобили навика да соят с отворени очи. Сред тях са някои видове делфини, морски лъвове, пилета и китовете белуга. Дори да спят, част от мозъка им продължава да работи.

Този феномен се наблюдава и при патиците. Обикновено тези, които се намират в края на водоема, винаги са с отворени очи по време на сън. Отворените очи държат мозъка в кондиция, така че да подаде сигнал от останалата част на тялото, ако забележат опасност като например приближаващ се хищник.

Но тъй като хората не са усвоили умението да спят с отворени очи, инстинктите им за самосъхранение ги държат будни, когато се намират в непозната среда.

Ето защо ви е трудно да заспите на ново място

До тези изводи се стигнало след прочуване, в което се включили 35 доброволци. Те са спали в лабораторни условия 2 нощи с една седмица прекъсвания между тях.

По време на съня доброволците са свързани с машини, които отчитат сърдечния ритъм, нивото на кислорода в кръвта, дишането, движенията на очите и краката, както и дейността на двете полукълба на мозъка.

През първата нощ е установено, че лявото мозъчно полукълбо на доброволците остава будно. То по-чувствително към улавянето на странни звуци, идващи от околната среда.

В заключение учените казват, че този инстинкт може да бъде потиснат само ако пътуваме често. Мозъкът на пътешествениците е много по-гъвкав и те по-лесно привикват към нова среда, заради което и се наспиват, независимо дали са си у дома или в хотелска стая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest