Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите»Намериха обезглавен труп под храм на маите

Намериха обезглавен труп под храм на маите

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Намериха обезглавен труп под храм на маите

В древния град Бонампак, който се намира в Мексико, археолозите са открили доста изненадваща находка. Те са попаднали на странен гроб с тленните останки на някакъв мъж.

Находката била открита точно под древен храм с красиви фрески, създадени от тайнствената цивилизация на маите. Стряскащото било, че трупът бил прецизно обезглавен.

Според учените мъжът е загинал, защото е бил избран да бъде принесен в жертва на божествата, на които се покланяли маите. В гроба заедно с него били намерени много интересни накити.

Те били изработени от нефрит, както и от раковини на морски създания. Според данни, получени след подробен анализ на останките на мъжа, когато е умрял, той е бил на около 40 години.

От изучаването на останките му станало ясно също така, че той е страдал от артрит. Погребението, което никак не е било пищно, е извършено според учените около 790 г. преди новата ера.

Не е ясно обаче дали мъжът е знаел, че ще бъде принесен в жертва на боговете, или просто е бил обезглавен в съня му. Известно е, че маите много почитали процеса на жертвоприношение.

Въпреки изключителните постижения на маите каквито са изкуството им, архитектурните им творения, както и математическата и астрономическата система, датирана около 2000 г. преди новата ера, те са смятали принасянето на човешки жертви за свой дълг.

Календарът, направен от маите, е бил използван и от други народи в Централна Америка. Писмеността им, която се състояла от йероглифи, частично е разшифрована от учени.

Маите били страхотни земеделци и в същото време били изключителни вещи в областта на астрономията. Цивилизацията им е съществувала до пристигането на конкистадорите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest