sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Микробите могат да живеят в Космоса

Микробите могат да живеят в Космоса

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Микробите могат да живеят в Космоса
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Знае се, че микроорганизмите на Земята са адски устойчиви. Те дори могат да се реят из... Космоса. Например върху метеорит и когато той падне на някоя планета, да родят живот, твърдят руски учени.

Експертите базират твърдението си на редица проучвания и биологични проби. Преди да бъде ликвидирана станцията Мир, били взети проби от различни нейни части. По тях имало 15-годишни мутанти на бактерии, оцелели още от създаването на Мир през 1986 г.

Микробите били изяли доста от обшивките на стените и кабелите и били с изключително изменена активност - много агресивни и с динамично размножаване.

Една от експедициите до Луната пък "донесла" от там останки на апаратура за прилуняване, престояла на Луната 3 години. Когато ги изследвали на Земята, по тях имало живи и здрави микроби, изкарали на Луната близо 1000 дни без храна и въздух.

Тези открития накарали експертите да извършат уникален експеримент и да създадат колония от микроорганизми - спори на гъби, пеницили и някои бактерии - в открития Космос.

Специалистите от московския Институт за медико-биологични проблеми (ИМБП) ги нанесли върху образци от материали, използвани при производството на космическа техника.

Спорите и бактериите прекарали в открития Космос година и половина. Те били изложени на резки промени на температурата, радиация, вакуум. Оказало се, че по-голямата част от тях мутирали и оцелели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest