Легенда за дряна

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k464
Легенда за дряна

Според най-известната легенда за дряна, когато Бог сътворил света и решил да му даде цветя и дървета, всички били възхитени от красотата на внушителните растения с мощни клони и прелестни цветове. Гледали ли ги, що ги гледали и им се нахвърлили… Но ето че настанал хаос и това не се харесало на Господ. Затова той казал, че на всеки му се полага само по едно дръвче.

Дошъл моментът Дяволът да си избира фиданка. Рогатият хитрец помислил добре и се спрял на дряновото дърво. Казал си наум, че щом дрянът разцъфва най-напред, сигурно ще има реколта първо.

Очакванията му обаче не се оправдали. Миналото се лятото, подир него и есента. Всички фиданки родили добра реколта, само дрянът още нямал вкусни плодове. Опитвал Дяволът от тях, но все не му харесвали. Затова се ядосал и казал на хората да правят с него каквото искат.

Така дрянът останал за човеците и скоро дал красиви, вкусни и лековити дренки. Всеки, който опитвал от тях, оставал като омагьосан, а Рогатият не можел да си намери място от яд, че сам се отказал от дървото.

Легенда за дряна

Затова той го стоварил тежко проклятие върху него. Омагьосал го да ражда много плодове, но и да е предвестник на лошо време. С тази легенда за дряна е свързано и поверието, че щом дрянът се отрупа с куп дренки, ще настанат много студени месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest