Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите
The True Story of Halloween will Stun you!
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите

Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k447
Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Хелоуин е тук. Дни преди страховития празник всички се чудят как да се маскират или поставят последни щрихи на костюмите си. Но запитвали ли сте се някога откъде е започнало всичко? Запознайте се с истинската история за Хелоуин.

Днес празникът Хелоуин се свързва със страшни костюми, сладкиши и номера. Зад всичко това обаче стои една твърде интересна история.

Хелоуин води началото си от древния келтски фестивал Самхейн преди повече от 2000 години. Той се отбелязвал ежегодно на 1-ви ноември.

В нощта преди фестивала Самхейн мъртъвците се връщали на земята като духове. За да задържат скитащите души извън домовете си, хората оставяли на прага си храна и вино. Освен това всеки бил маскиран. Така те обърквали душите, които не знаели кого да завлекат в призрачното царство.

Популярността на фестивала Самхейн постепенно отслабва. През осми век обаче християнската църква превърнала празника в Ден на Вси Светии. С течение на времето празникът приел официалното си име Хелоуин – Вси светии.

Най-популярната фраза, която се използва на Хелоуин, е Номер или лакомство. Традицията обаче идва от соулинг и гайзинг. Традицията идва от средновековна Британия. Там на 2 ноември - Архангелова задушница, бедните правели сладкиши, които се наричали соул кейкс - кейкове за душите. В замяна душите се молели за мъртвите им близки. Това се наричало соулинг.

Историята за Хелоуин

Гайзинг пък било, когато млади хора се преобличали в различни костюми и събирали храна, вино, пари и други подаръци. За да им бъдат дадени, те пеели, рецитирали поеми или разказвали шеги. Когато през 19-ти век ирландските и шотландските емигранти в САЩ се събрали в една общност, те комбинирали тези две традиции. Резултатът - номер или лакомство.

В началото празнуващите са залагали повече на номерата отколкото на лакомствата. През 50-та година празникът Хелоуин приема формата, която познаваме днес. Така в края на всеки октомври улиците се изпълват с весели деца, които обикалят, жадни за сладкишчета.

Хелоуин се превърна във втория по комерсиалност празник след Коледа в последните години. Само в Америка се харчат на 2 млрд. долара за костюми и още 4 млрд. за бонбони и сладки изделия за повода. У нас Вси светии също се превръща в един от най-популярните и чествани празници, макар това да не е по вкуса на традиционалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest