Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Спите малко или много - все ще имате шкембе

Спите малко или много - все ще имате шкембе

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Спане

Младите хора и тези на средна възраст, които спят прекалено много или прекалено малко, в повечето случаи се сблъскват с един и същи проблем – затлъстяването.

То ги атакува в областта на корема, като ги дарява с шкембенце, твърдят изследователи от САЩ.

Според учените тезата им им се отнася най-вече за хора между 25 и 40 години.

Те наблюдавали групи от различни народи, социални прослойки и възрасти. В началото и в края на експеримента учените измерили обиколката на талията на всички участници.

Оказало се, че и да спят малко, и да спят прекалено много, ефектът е един и същ – отлагат се много мазнини, и все около корема.

Според учените цветнокожите американци и латиноамериканците, които спят по пет и по-малко часа, за около пет години си отглеждат доста внушителни шкембенца.

Същата участ очаква и тези, които се въргалят в леглото повече от осем часа дневно. При тях обаче радостното е, че се отлагат малко по-малко количество мазнини.

Отслабване

В изследването участвали 32 афроамериканци и 775 латиноамериканци. Били включени мъже и жени от 18 до 81 години.

Специалистите взимали под внимание начина им на хранене, нивото на физическо натоварване и други особености на живота им.

Освен че мерили талиите им, учените мерили и дебелината на мазнините на корема с помощта на компютър. Измерванията се направили два пъти – в началото на експеримента и пет години по-късно.

Резултатите били изненадващи – хората под 40 години, но над 20, които спят под пет часа в денонощието, най-често натрупват мазнини в областта на корема.

Над 30 процента от тях успели да натрупат и доста вътрешни мазнини. В групата на тези, които спяли по седем часа мазнинки около корема натрупали едва 13 процента.

Тези, които спяли повече от 8 часа в денонощието, също трупали мазнини на корема – така се случило с 22 процента от участниците в експеримента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest