sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес имен ден празнуват Денислав и Денислава

Днес имен ден празнуват Денислав и Денислава

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k956
Св. Дионисий Ареопагит
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-14%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.00 лв.
Виж ››

На 3 октомври Българската православна църква почита Свети Дионисий Ареопагит, а всички, които носят имената Денис, Денислав и Денислава, днес празнуват имен ден.

Свети Дионисий е един от първите покръстили се в Атина, а с Христовата вяра го запознава апостол Павел. Светецът повярвал в Христа след забележителната проповед на апостол Павел против езичниците.

Според свещеното предание, след като Дионисий приема християнството става един от сподвижниците на апостол Павел. Двамата изнасят проповеди първо в Галия, а след това във Франция.

Като излизал от Атина, апостол Павел срещнал сляп човек. С ръката си направил кръст над него и човекът прогледнал. Като го видял радостен, апостолът му поръчал да отиде при Дионисий и да му припомни за неговото желание да стане член на Христовата църква.

Чудесното изцеление на слепия човек убедило още повече Дионисий в истинността на християнската вяра. И той приел кръщение с цялото си семейство.

Светецът пише и няколко съчинения, посветени на вярата, За Божите имена, За небесната йерархия, За църковната йерархия, За Успението на Божията майка и За смъртта на апостол Петра.

Свети Дионисий Ареопагит

За тези съчинения се говори едва в началото на VI век, като се смята, че тези трудове оказват огромно влияние върху дискусиите на християнския изток и запад.

До края на живота си светецът е изнасял проповеди заедно с двама свои ученици, но през 96 година е заловен от император Дометиан и посечен зверски пред тълпата.

Денислав и Денислава днес празнуват, носейки гордо името на този светец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest