Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Духове и Призраци»Призрак на вълк пази родопско селце

Призрак на вълк пази родопско селце

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k247
Вълци

Дух на вълк бди над родопско селце и сигнализира с воя си за предстоящи беди. Това гласи една стара легенда, която жителите на село Гьоврен все още разказват с вълнение и страхопочитание.

Драматичният вой на животното се чувал по здрач от панорамната площадка Вълчи камък, където то било открито като малко още по турско робство от местен войвода.

След като се натъкнал на зверчето, водачът го взел в къщата си в Гьоврен и го гледал години наред. А когато му се наложило да поеме на път, го оставил в дома си със своята щерка.

Един път момичето седнало на висока ограда, а вълкът се втурнал да я спаси от опасния зид. Само че никой не проумявал намеренията на животното и по-късно на господаря му било съобщено, че дивият звяр напада малчугани, пише България днес.

Чувайки това, войводата се ядосал и върнал вълка, където го бил открил, а след това го хвърлил отвисоко. Разбира се, дивото животно издъхнало, но призракът му останал там. Още тогава той извил мощно, след което земята се разлюляла силно и къщите започнали да се разпадат.

От този ден нататък духът на вълка продължава да броди в околието и да предупреждава с воя си за приближаващи природни бедствия. Местните хора са убедени, че чуят ли страховития му зов, ще ги сполети нещо лошо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

От медията