Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Световна История»Жени-войни, които обърнаха световната история

Жени-войни, които обърнаха световната история

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983364
Жени-войни, които обърнаха световната история

Всички сме чували за храбрите мъже, водили смъртоносни битки, променили хода на световната история. Без значение дали са се борили за свободата на народа си или за идеалите си, целящи по-светло бъдеще за човечеството, те са прославили името си със славни дела.

Днес живеем в свободен свят, в който се стремим да избягваме всички предразсъдъци спрямо пол, раса, възраст и вероизповедание. Въпреки това историята от близкото и далечно минало продължава да пренебрегва приноса на смелите жени-войни, променили хода на историята. Без тях човечеството нямаше да е същото.

Дамите, които са воювали за идеите и народа си, са надживели времето, в което са се родили. Те са надмогнали женското и обикновеното и са влизали в жестоки битки в името на общата кауза. Ето кои са едни от най-смелите и най-често – пренебрегвани жени-войни в човешката история:

Фу Хао

Световната история и жените-войни

Една от многото съпруги на крал Ву Динг се превръща в първата жена генерал в Китай. Скоростно сдобила се със статут на една от най-властните жени в страната, тя имала контрол над армия от 13 хиляди военни. Хао била толкова уважавана, че след смъртта ѝ кралят я погребва в пищна гробница, която е разкрита през 70-те години. В нея освен останките на Фу Хао, са открити и някои от любимите ѝ оръжия.

Будика

Това е келтската кралица, имала смелостта да поведе бунт срещу Римската империя. Родена в заможно семейство, тя се омъжва за краля на племето ицени, населяващо Източна Англия - Прасутаг. Когато той умира обаче, земите му са отнети от наследниците му, а Будика е държана насила, докато войниците се гаврели и изнасилвали дъщерите ѝ.

Наскърбената жена дава обет да отмъсти на римляните. Така през 60 г. пр.Хр. тя застава начело на въстание срещу Римската империя. Бунтът скоро е потушен, но в резултат са унищожени няколко римски селища. Убити са хиляди граждани от римски произход. Година след въстанието Будика се самоубива.

Сестрите Трунг

Родени във Виетнам, сестрите от малки са обучавани на бойни изкуства от баща им. В онези години жените вече имат правото да наследяват земи. Сестрите Трунг се превръщат в едни от най-значимите жени в световната история и големите герои на Виетнам.

Те повеждат войска от 80 хиляди войници и успяват да повалят китайските легиони. Само за три години успяват изцяло да премахнат китайското робство. По-късно войската им е разгромена, а сестрите Трунг се самоубиват. И до днес във Виетнам те се смятат за най-смелите жени в историята на страната.

Ласкарина Бубулина

Световна история

Бубулина е гъркиня, военноморски командир, героиня от гръцката война за независимост и адмирал от руската имперска флота. Родена в Константинопол, тя е зачената по време на визита зад решетките при баща ѝ, капитан от остров Хидра. Мъжът бил осъден заради участието си в Пелопонеското въстание.

Малко след раждането на Ласкарина баща ѝ умира, а майка ѝ се омъжва повторно. Самата тя се омъжва два пъти - за Димитриос Янузас и за заможния собственик на кораби и капитан Димитриос Бубулис. Когато Ласкарина е на 40 години, вторият ѝ мъж е убит от алжирски пирати.

Бубулина наследява бизнеса на съпруга си и построява още четири кораба. Само пет години след това попада под набезите на османците. Те правят опит да конфискуват имуществото ѝ, тъй като според тях мъжът ѝ приживе се биел заедно с Русия срещу тях.

Следват три месеца преговори в Крим. Ласкарина успява да запази корабите си и се завръща в Спецес. Бясна от случилото се, там тя се включва във Филики Етерия - незаконна организация, подготвяща въстание срещу Османската империя. Жената снабдява групировката с оръжия и амуниции.

На 13 март 1821 г. Ласкарина е първият човек, издигнал гръцки флаг. Тя прави това на мачтата на собствения си кораб, носещ името Агамемнон. Смелата жена-войн отплава с осем кораба за Нафпилион и организира морска блокада.

По време войната губи сина си, Янис Янузас, а след битката е арестувана два пъти. Тя е изпратена обратно в Спецес, където остава до края на живота си през 1825-та година. Ласкарина е убита в семеен спор. Посмъртно император Александър I ѝ дава почетния ранг адмирал от руската флота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest