sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Бъдеще! Комари ще залавят престъпници

Бъдеще! Комари ще залавят престъпници

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983524
Комар

В най-близко бъдеще комарите ще бъдат първи помощници на полицаите в залавянето на престъпниците. Те ще разкриват самоличността на извършителите до 48 часа след извършеното престъпление.

Когато комар ухапе престъпник, самоличността му ще може да бъде установена по ДНК от кръвта му. Тя ще бъде извлечена от кръвта на насекомото. Това обаче за момента е само мечта на учените от университета Нагоя в Япония.

Учените демонстрираха как се установява ДНК от кръв, погълната от комар до 48 часа след ухапването. Те са убедени, че в бъдеще тази техника ще може да дава достатъчно доказателства, за да бъде осъден престъпник.

Това е прецедент в науката. Досега не се знаеше колко време след ухапването на комар в погълнатата от него кръв ще може да се установи ДНК, което тя съдържа. Японските учени, заедно с експерти по съдебна медицина, са провели експеримент. Те са използвали доброволци, които били ухапани от комари. След това са извлекли и увеличили хиляди пъти малък фрагмент от ДНК-то, получено от погълнатата от комара кръв. Така са успели напълно успешно да идентифицират правилно всеки от доброволците до два дни след ухапването.

Следващата стъпка пред учените е да установят дали е възможно да установят точно в кой момент е станало ухапването. За целта ще се проведат още редица опити и тестове.

Престъпник

За да бъде изследването успешно, основен фактор е комарите да летят само в участък с радиус не по-голям от няколкостотин метра. То зависи и от вида комари. Различните видове живеят от няколко месеца до две години. Въпреки това учените са убедени, че ще успеят да приложат теорията на практика и някой ден комарите ще помагат в залавянето на злосторници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest