sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Сеем семената на живота във Вселената

Сеем семената на живота във Вселената

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Сеем семената на живота във Вселената
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Един ден животът на Земята ще изчезне, зотаво трябва да посеем семената му в цялата Вселена. Така смята американският професор Майкъл Мотнър, който е планирал разпръскването на организми из Вселената.

Той е убеден, че това е смисълът на съвременните технологии. За да се реализира тази цел, професорът предлага да се изпращат капсули, заредени с различни микроорганизми, на близките до нас планети.

Най-простите микроби, които са устойчиви към неблагоприятни условия, например цианобактериите, могат да превърнат токсичните газове в атмосферата в кислород. Така планетите, на които няма кислород, ще се подготвят за по-съвършените форми на живот.

За да се увеличат шансовете на микробите-пионери, професорът предлага в капсулите да се поставя не един вид, а цял набор видове микроорганизми. Те лесно могат да се адаптират към различни условия.

Те изискват много малко място. Сто хиляди микроба ще се поберат в контейнер с тегло 0, 1 мкг. Проектът на професора е пряк потомък на хипотезата за панспермията.

Според нея животът на Земята е донесен от Космоса във вид на примитивни организми и вероятно малък набор хранителни вещества, необходими за оцеляването на бактериите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest