sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Окончателно: Летим до Марс след точно 16 години

Окончателно: Летим до Марс след точно 16 години

Пламена M.Пламена M.
Джедай
1k461
Хора на Марс
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Първият полет до Марс не само ще се случи, но вече е и насрочен. От НАСА обявиха, че са получили официалният подпис на президента Тръмп, с който им позволява да изпратят хора на Червената планета до 2033-та година – след точно 16 години.

Една от най-големите мечти на човечеството се сбъдна. Съвсем скоро човешки крак ще стъпи и на Червената планета. Марс е най-близката до Земята планета, което е било причина да вдъхнови редица научни фантастики. Днес реализацията на едно такова смятано за фантастично пътуване изглежда по-реална и близка от всякога.

Само преди ден президентът Тръмп разписа мандат на НАСА да изпрати хора на Червената планета до 2033 г. Малко след като това стана, от космическата агенция публикуваха детайлен план за осъществяване на полета. В него има точно пет етапа.

В момента планът е в етап 0. В него влизат тестове, които се реализират в Международната космическа станция. Всички те ще се разработват заедно с частни компании, които ще помагат за достигането до Марс.

Втората по ред фаза, която е пореден номер 1 в плана, стартира идната 2018-та година и ще продължи до 2025-ма. В този период ще се тестват и изстрелят шест от новите ракети SLS. Те ще доставят на Червената планета материали и компоненти на новата орбитална станция. Тя ще се казва Deep Space Gateway и ще се разположи близо до Луната. Всеки бъдещ полет до Марс ще може да се възползва от нея.

Марс

В следващия етап, втори, към новата станция ще бъде изстрелян модул. Той ще бъде готов да приеме астронавти. Така през 2027 и 2028-та година ще има екипи, които ще могат да живеят там до над 400 дни.

Четвъртият етап ще се осъществи през 2030-та. Тогава вече трябва да е гарантирана готовността на новата космическа станция да приеме ракета SLS по пътя ѝ към Марс.

В петия етап следва самият полет до Червената планета. Той е плануван за 2033-та година. С прости думи – само 16 години ни делят от момента, в който човешки крак ще стъпи на Марс.

Живот на Марс

За осъществяване на заветната цел бюджетът на НАСА ще бъде увеличен. До момента 0.5% от бюджета на Америка отива в агенцията. Когато в миналото се работеше по програмата Аполо за кацане на Луната, бюджетът на НАСА скочи до 4% от държавния бюджет.

Неяснотите около предстоящото пътуване са много. Здравето на хората е основен приоритет на всички. Освен НАСА цел да достигне до Марс има и фирмата на Илън Мъск – SpaceX. Специалистите дори заявиха, че ще са готови за полет до Червената планета още през 2022 г. Случи ли се по-подобно нещо, НАСА ще трябва да вземе пример и идеи от Мъск и колегите му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest