sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Розова луна изгрява тази вечер

Розова луна изгрява тази вечер

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Розова луна изгрява тази вечер
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Пълнолунието на днешния 11 април е известно и като явлението Розова луна. Случва се само веднъж в годината и дава символичното начало на пролетта.

Въпреки че е кръстена розова, Луната днес няма да е с розов цвят. Наименованието ѝ идва от индианските племена, които поставяли този епитет на първото Пълнолуние след Пролетното равноденствие.

Името е вдъхновено от първото цвете, което цъфна през пролетта в страните отвъд Атлантика – флокс, чийто цвят е розов.

И макар че няма да сме свидетели на рядък небесен феномен, днешното Пълнолуние е с важно значение за природния цикъл, защото символизира пролетното възраждане.

Розова луна изгрява тази вечер

Тогава животните се събуждат от зимен сън, температурите се показват и започва да се усеща, че зимата си е отишла. Индианците винаги дават имена на Пълнолунието, което следва след Пролетното и Есенното равноденствие, Лятното и Зимното слънцестоене.

Априлският феномен може да се срещне и с други имена – Великден за християните, Пасха за юдеите и Хануман за индусите, тъй като винаги е само дни преди Великден.

Розовата луна винаги символизира началото на религиозни празници като Пасха в юдаизма, Великден в християнството и индуския фестивал Хануман. В арабската култура нощта на розовата пълна луна се нарича бадр, което означава пълен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest