Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес почитаме Свети Методий Славянобългарски

Днес почитаме Свети Методий Славянобългарски

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k720
Днес почитаме Свети Методий Славянобългарски

На 6 април православната църква почита един от авторите на славянската азбука – свети Методий Славянобългарски. Освен хората с името Методий, днес празнуват и всички, които носят името Страхил.

Името Страхил е славянско и означава повелител на мира, а в миналото родителите са избирали това име за децата си с надеждата, че те ще израстат силни и храбри.

На днешния ден православните християни се прекланят пред Методий, един от славянските братя, създали глаголицата. Методий е по-големият брат на Константин Философ, приел името Кирил, след като става монах.

От ранните си години Методий избира военното поприще и служи на византийския император. Един ден обаче заявява, че е получил Божие призвание и напуска длъжността си.

Оттегля се от ръководния пост и заживява в манастир на планината Олимп. Там се запознава с християнската вяра и приема монашенско звание.

По-късно към него се присъединява и по-малкият му брат Константин и двамата заедно започват да разпространяват и защитават православното християнство.

Заради мисионерската си дейност са заловени и са хвърлени в тъмница с обвинението, че клеветят името на местен княз. Но две години по-късно са освободени от папа Йоан VIII.

Свети Методий умира на 6 април 885 година и е погребан във Велеград. Неговата памет се почита и на 11 май заедно с брат му Кирил.

Вижте още кога почитаме братята Кирил и Методий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest