sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес се прекланяме пред паметта на Свети Яков

Днес се прекланяме пред паметта на Свети Яков

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k959
Днес се прекланяме пред паметта на Свети Яков
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
Препоръчано за теб:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
Виж ››

На 23 октомври православните християни се прекланят пред паметта на Свети Яков. Той е син на Йосиф и Мария и брат на Исус Христос. По тази причина евангелските текстове го наричат свети апостол Яков, брат Господен.

Яков е сред първите апостоли, последвали Христос. След неговата смърт и възкресение Яков става първи епископ на Йерусалим и остава на тази длъжност в продължение на 33 години.

Той е написал първата света литургия. Според Новия завет Яков също като баща си бил рибар, а Евангелието на Матей и Евангелието на Марко разказват по-подробно за живота на 7-ия от Христовите апостоли.

В Първото послание до коринтските християни свети апостол Павел казва, че след като се явил пред повече от 500 души, възкръсналият Спасител се явил и пред апостол Яков.

Той заедно с повечето апостоли останал в Йерусалим, за да разпространява христовата вяра. След смъртта на брат си Яков се подлага на строг пост и молитви.

Когато започнала мисията на светите апостоли за проповядване на новата вяра, започнал спор между юдеите и първите християни. Юдеите се гордеели, че са избрания от Господ народ и държали да изпълняват стриктно повелите на Мойсеевия закон.

Но апостолите настоявали за прекратяването на езическите обреди и заради този спор се стига до преследване на христовите апостоли, като първи загива архидякон Стефан.

След мъченическата смърт на свети апостол Стефан юдеи и християни се събрали пред храма, където Яков бил епископ. Той уверил, че в Съдния ден всеки ще си получи заслуженото, а разгневените от думите му юдеи започнали да хвърлят камъни по него.

Един от тях спуснал към апостола и с тежко кросно, което разбива главата на апостола и така той умира на 66-годишна възраст.

Не след дълго обаче юдеите изпитали Божието наказание, след като римляните нападнали и обсадили Йерусалим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest