sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес се прекланяме пред паметта на Свети Яков

Днес се прекланяме пред паметта на Свети Яков

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k895
Свети Яков
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 23 октомври православните християни се прекланят пред паметта на Свети Яков. Той е син на Йосиф и Мария и брат на Исус Христос. По тази причина евангелските текстове го наричат свети апостол Яков, брат Господен.

Яков е сред първите апостоли, последвали Христос. След неговата смърт и възкресение Яков става първи епископ на Йерусалим и остава на тази длъжност в продължение на 33 години.

Той е написал първата света литургия. Според Новия завет Яков също като баща си бил рибар, а Евангелието на Матей и Евангелието на Марко разказват по-подробно за живота на 7-ия от Христовите апостоли.

В Първото послание до коринтските християни свети апостол Павел казва, че след като се явил пред повече от 500 души, възкръсналият Спасител се явил и пред апостол Яков.

Той заедно с повечето апостоли останал в Йерусалим, за да разпространява христовата вяра. След смъртта на брат си Яков се подлага на строг пост и молитви.

Когато започнала мисията на светите апостоли за проповядване на новата вяра, започнал спор между юдеите и първите християни. Юдеите се гордеели, че са избрания от Господ народ и държали да изпълняват стриктно повелите на Мойсеевия закон.

Но апостолите настоявали за прекратяването на езическите обреди и заради този спор се стига до преследване на христовите апостоли, като първи загива архидякон Стефан.

След мъченическата смърт на свети апостол Стефан юдеи и християни се събрали пред храма, където Яков бил епископ. Той уверил, че в Съдния ден всеки ще си получи заслуженото, а разгневените от думите му юдеи започнали да хвърлят камъни по него.

Един от тях спуснал към апостола и с тежко кросно, което разбива главата на апостола и така той умира на 66-годишна възраст.

Не след дълго обаче юдеите изпитали Божието наказание, след като римляните нападнали и обсадили Йерусалим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest