Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Братовчед на Неси обитава езерото Шамлейн

Братовчед на Неси обитава езерото Шамлейн

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k249
Чудовище

Тайнствено създание, сравнявано с митичното чудовище от Лох Нес, обитава езерото Шамплейн (Чамплейн), лежащо на границата между САЩ и Канада. Легендата за него е известна по тези места от векове и дори днес продължава да вълнува учените, както и да води любителите на силни усещания именно тук.

Езерото е кръстено на французина Самюел дьо Шамплейн, който го открива в началото на седемнадесети век. Според някои твърдения именно той е бил един от първите, забелязали огромния страховит звяр, въпреки че доказателствата за това са доста противоречиви.

Говори се, че още тогава той завил, че е видял във водите на езерото 6-метрова змия с глава, напомняща тази на кон. Тогава обаче никой не взел думите му под голямо внимание.

Смята се, че първото документирано наблюдение на чудовището Шамп е извършено чак през деветнадесети век. През 1819 година лодкар забелязал огромно създание да се движи във водата, а по думите му вратът му бил толкова дълъг, че се подавал на поне четири метра от водата.

По-късно за страховит звяр, обитаващ езерото, разказал и фермерът Джон Макдугал, който често плавал по водите му. При едно от прекосяванията си той привързал с въжета два коня, които плували зад него.

Езеро Чамплейн

Докато направлявал кануто си, той усетил, че внезапно нещо огромно започва да дърпа животните към дъното. Силата му била толкова голяма, че вероятно създанието щяло да потопи и него, ако не успял навреме да отреже връвта на конете.

Оттогава до ден днешен вече има стотици разкази за ужасяващия звяр, но образът му продължава да бъде загадка за науката. Много хора твърдят, че това е огромна есетра или друг вид едра риба, която живее от дълго време в това езеро. Други пък смятат, че става дума за плезиозавър – гигантски воден хищник от ерата креда, който по някаква причина е оцелял до днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest